Detenen a la Jonquera 2 membres d'una organització que embrutava diners provinents de robatoris violents a França per intentar blanquejar-los després al Banc d'Espanya

2017-03-17 10:00

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de moneda en col·laboració amb agents de la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya de la Policía Nacional han detingut set persones, sis de nacionalitat espanyola i un de marroquina. Els arrestats formaven part d’una organització criminal d’abast estatal relacionada amb una dotzena d’atracaments a bancs francesos.

L’operació es va iniciar l'any 2013 quan el Banc d'Espanya va començar a rebre sol·licituds de canvi de bitllets d’euro que estaven tacats per bitllets nets. Les alarmes van saltar a partir de la demanda de diverses persones per canviar bitllets tacats de líquid refrigerant d’automòbil per un valor total de més de 120.000 euros. En la fase embrionària de la investigació es va valorar la possibilitat que la tinta utilitzada per tacar els bitllets procedís dels dispositius de seguretat, objectiu dels assalts a bancs o empreses de transport de fons dineraris.
 
Els investigats, en el moment de sol·licitar el bescanvi, esgrimien diferents excuses per explicar quin era el motiu pel qual els bitllets estaven tintats com que s'havien tacat amb líquid refrigerant de cotxe.

Amb la finalitat de demostrar l'origen il·lícit dels bitllets els investigadors van acudir al laboratori de química de la Unidad Central de Análisis Científicos de la Policía Nacional per trobar-hi evidències que sustentessin aquesta hipòtesi. Gràcies al laboratori i a l'anàlisi d'algunes mostres els investigadors van tenir la certesa que els bitllets procedien de sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats. De tota manera, calia conèixer encara els fets delictius origen d'aquests diners tintats.

Resolució de la investigació

En una segona fase de la investigació és quan simultàniament i, com a conseqüència de la coordinació internacional, els investigadors tenen coneixement que al sud de França s’estan perpetrant una sèrie d'atracaments a entitats bancàries.

Aquesta novetat en la línia investigadora a principis del 2015 va incrementar les possibilitats que la investigació es resolgués amb èxit donat que, fins aleshores, havia tingut elements de gran complexitat atès que cap unitat policial de l’Estat espanyol havia fet mai abans una cosa semblant. Immediatament es van fer gestions amb les autoritats franceses amb l’objectiu de dur a terme l'anàlisi de les tintes i la seva relació amb els fets delictius comesos a França.

Mentre continuava la investigació van aparèixer més persones amb diners tintats per bescanvi, que es van incorporar a la investigació. Després del bloqueig de canvis l’objectiu dels investigadors es va complir en el sentit que les organitzacions criminals no utilitzessin l’Estat espanyol per al bescanvi dels diners obtinguts en atracaments a furgons blindats o bancs d’Europa.

Finalment, a principis del 2017 es va rebre la resposta per part de les autoritats franceses amb els resultats que ja es preveien. Després de l’anàlisi de tots els bitllets es va poder acreditar que procedien d'atracaments a bancs francesos. Tots els investigats i tots els bitllets apareixien relacionats amb els fets delictius i entre sí. Entre els fets delictius perpetrats a França hi apareixen atracaments a bancs amb pistoles o revòlvers, amb granades de mà, un robatori violent  en un centre de recollida de diners d'empreses de seguretat, encastaments o assalts a caixers automàtics.

El dijous 9 de març agents de Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda dels Mossos d’Esquadra, de la Brigada de Investigación del Banc d'Espanya de la Policía Nacional, de la Dirección Superior de Catalunya i la Dirección Superior de Ceuta, van dur a terme un dispositiu conjunt a les localitats de la Jonquera, Madrid i Ceuta, per a la detenció simultània dels membres de la organització.

Com a resultat del dispositiu es van detenir set membres de l’organització (dos a la Jonquera, dos a Madrid i tres a Ceuta) i es van intervenir 89.660 euros legítims tintats i 1650 euros legítims procedents dels atracaments.

Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 10 de març i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.


 

Lloc de cerca