Desarticulat un grup de 12 persones que robava cable telefònic

2014-07-29 14:00

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial de Girona van detenir, el 20 de juliol passat, 12 persones –dos d’elles menors d’edat– veïnes de Badalona i amb edats compreses entre els 21 i els 50 anys com a presumptes autores dels delictes de furts, desordres públics i pertinença a grup criminal.

Des de començament d’any, els mossos de les comarques gironines han detectat un increment, respecte l’any passat, de furts de cable telefònic. Aquests fets han provocat nombrosos perjudicis als habitants de les localitats afectades ja que tots aquells serveis dependents de la línia telefònica s’han vist condicionats.

Les coincidències registrades en molts del robatoris i la informació policial recopilada pels investigadors va permetre als mossos establir des d’un primer moment que els responsables d’aquests delictes era un mateix grup delinqüencial amb una certa estabilitat en el temps que s’estava dedicant a furtar cable telefònic per després vendre’l. Així doncs les primeres hipòtesis van portar-los cap a Badalona, ciutat on vivia un grup de ciutadans romanesos que havia fet d’aquesta tipologia delictiva el seu modus vivendi.

Concretament més de 4.700 abonats s’han vist afectats, en el que portem d’any, per aquest grup criminal, al quedar-se sense línia durant un total de 1.500 hores. El valor del material sostret suma més de 100.000 euros, però tenint en compte els danys ocasionats i el valor de les reparacions, l’import total ascendeix a més de 420.000 euros.

Inici de la investigació

El modus operandi que emprava el grup ara desmantellat era gairebé sempre el mateix: actuaven de nit i en zones boscoses, desplaçant-se fins al lloc amb un o dos vehicles. Un cop tenien la certesa que ningú els observava, pujaven als pals del cable telefònic fent servir unes escales de fusta que dies abans, o la mateixa nit, ells mateixos havien construït.

Ja amb el cable tallat, o bé el pelaven o bé el cremaven per quedar-se únicament amb el coure i no haver-se d’emportar la funda que el cobreix. Ja amb el material robat , abandonaven el lloc, i anaven directament a una deixalleria de Barcelona.

Els fruits de la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció núm. 6 de Figueres, van permetre atribuir a aquest grup criminal un total de 34 furts de cable telefònic, principalment a municipis de la demarcació de Girona com Cabanelles, Llofriu, Romanyà, Vilabertran, Bescanó, Sant Esteve de Llémena, Llorà, Canet d’Adri, Tortellà, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Serinyà, Massanes, Vilamalla i Sant Julià de Ramis i dos robatoris més a Arenys de Munt i Canyelles

A banda, els mossos investiguen ara la participació del grup desarticulat en robatoris de característiques similars a les Terres de l’Ebre i al Vallès Oriental.

Detencions dels presumptes autors

Amb tota la informació recopilada, els investigadors de l’AIC van dur a terme un dispositiu, diumenge 20 de juliol, que va permetre detenir 12 persones. Les detencions van tenir lloc a l’AP-7 al seu pas per la Roca del Vallès, a la N-II a Sant Julià de Ramis, a Badalona, Barcelona i a Motril (Granada). Aquesta última detenció la va fer el Cos Nacional de Policia a instàncies dels Mossos d’Esquadra.

Amb aquestes detencions es dóna per desarticulat el grup criminal més important i més actiu a Catalunya dedicat a aquesta tipologia delictiva. No es descarta que es puguin fer més detencions en els propers dies.

Després de declarar en seu judicial, el jutge instructor va decretar presó sense fiança pels deu detinguts majors d’edat. Pel que fa als menors, van ser posats immediatament a disposició de Fiscalia de menors.