Desarticulat un grup criminal de multireincidents especialitzats en furts a l'AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona

2020-12-02 10:00

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió del Transport han desarticulat un grup criminal que furtava a turistes a les àrees de servei i al voral de l’AP-7 i han detingut els seus principals responsables, 8 homes i una dona, d’origen serbi i kosovar d’entre 35 i 45 anys.

Les detencions es van realitzar dissabte 28 de novembre al mati en el marc de quatre entrades i escorcolls a Barcelona i una a Sentmenat en un operatiu policial en que es van desplegar gairebé un centenar d’efectius del cos de Mossos d’Esquadra: Hi van participar agents de la Brigada Mòbil, la Unitat Operativa de Mobilitat i de les Unitats de Seguretat Ciutadana i el Grup de Recerca de Documentació de la CGMO.

El modus operandi utilitzat pels autors consistia en la modalitat de “punxarodes”. Els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que s’ha d’aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En d’altres ocasions, detectaven el vehicle que volien assaltar, el feien aturar al voral o en la mateixa àrea de servei de l’autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l’excusa d’ajudar-los, els autors distreien les víctimes sostreien els objectes de l’interior del vehicle.


Centenars d’antecedents policials


Els detinguts acumulen centenars d’antecedents policials i ja actuaven l’any 2012 quan els Mossos d’Esquadra els van detectar per primer cop i detenir en diverses ocasions i operatius policials.

Han quedat detinguts com a presumptes autors d’un total de 25 delictes de furt interior de vehicle, 2 delictes contra la seguretat del trànsit, 2 delictes de resistència i desobediència, 1 delicte de robatori amb violència i intimidació, 1 delicte de falsificació documental, 1 delicte d’apropiació indeguda de vehicle, 1 delicte d´estafa , a més de pertinença a grup criminal.

Els investigadors els relacionen amb més d’una trentena de fets  comesos en els 9 mesos que s’ha allargat la investigació, tot i que no es descarta que estiguin implicats en centenars de furts. Haurien obtingut més de 40.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i  38.000 en objectes de valor com joies, bosses de mà de marques de renom o electrònica.

La investigació ha estat Instruïda pel titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona. Els investigats actuaven en grups de tres, però es coordinaven habitualment i estaven dirigits per dos caps, principals elements dels grup criminal. Escollien víctimes d’origen estranger però l’actual crisi sanitària produïda per la Covid-19 que afecta a la mobilitat per les carreteres catalanes ha fet que ampliessin el seu objectiu a víctimes d’origen nacional.

Els investigats utilitzaven documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan eren detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles usats per robar amb els quals garantien una fugida ràpida després de cometre els fets o per fugir de la policia en cas de ser descoberts. Es calcula que haurien invertit més de 8.000 euros en el lloguer d’aquests, durant el temps que ha durat la investigació.

En el marc de les entrades i registres judicials, un dels membres del grup criminal va intentar escapar-se despenjant-se pel pati interior del l’immoble on vivia en el moment que s’estava produint l’entrada en el seu domicili per part del agents de la policia catalana, però finalment va ser detingut i no va aconseguir fugir.

Els detinguts van passar aquest dilluns al matí a disposició del Jutjat d’Instrucció 12 de Barcelona i van quedar en llibertat amb càrrecs. No es descarten noves detencions.