Defensem el tren de l'Empordà celebra que Santi Vila contempli el mini-soterrament com a solució als passos a nivell

2012-01-20 08:00

Defensem el tren de l'Empordà ha fet públic un comunicat on celebra que l'alcalde Santi Vila es plantegi l'opció del mini-soterrament de les vies com una solució al problema dels passos a nivell a Figueres. Aquesta plataforma recorda que la línia de Portbou pot ser una eina bàsica per garantir la mobilitat comarcal i un comerç i un turisme transfronterers més sostenibles. Aquest és el comunicat sencer:

En els darrers dies, s’ha produït un debat entre les forces polítiques local sobre el tema de l’estació de Figueres, tantes vegades declarat “tancat” des de l’ajuntament de la vila. Sembla que finalment l'alcalde Santi Vila ens dóna la raó i aposta per mantenir l'estació al centre i soterrada. Malauradament hem perdut uns anys molt necessaris per solucionar aquest tema. Davant d'aquesta situació la nostra plataforma vol puntualitzar:

1º.- El Ministerio de Fomento mai s’ha compromès públicament a construir la variant ferroviària nord, sense la qual és inviable el projecte de l’estació "intermodal"de Vilafant. Fomento havia de construir (i ho ha fet) la variant ferroviària sud i l’estació d’alta velocitat i cedir els terrenys al voltant de l’estació del centre perquè, amb les plusvàlues obtingudes de la seva urbanització, es paguessin tota la resta de despeses que comportés el trasllat de l’estació. Aquesta cessió, s’havia de fer mitjançant un conveni que no s’ha arribat a concretar mai.

2º.- Defensem el tren de l’Empordà, és va oposar al trasllat de l’estació convencional a Vilafant perquè enteníem que aquesta operació perjudicava greument el servei públic ferroviari, l’economia local i la mobilitat comarcal i, també, perquè consideràvem que aquest projecte comportava una tal quantitat d’obres d’infraestructura que el feien econòmicament inviable, fins i tot en els millors moments de la bombolla immobiliària.

3º.- L’octubre de l’any 2008, quan el ple de l’ajuntament va acordar “definitivament” donar suport al trasllat de l’estació a Vilafant, ja feia més d’un any que la bombolla immobiliària havia esclatat i que patíem una crisi gravíssima només comparable a la Gran Depressió dels anys trenta, segons que deien la majoria dels economistes. En un comunicat llegit al mateix ple municipal, la nostra plataforma ja va advertir que no se’n sortirien. La majoria municipal, va prendre aquest Acord amb ple coneixement de causa, perquè disposaven de dos -2- estudis que demostraven indiscutiblement que soterrar les vies al centre de la ciutat era molt més barat que el trasllat a Vilafant.

4º.- Defensem el Tren de l’Empordà discrepa de les xifres aportades per l’ajuntament, perquè creiem que els costos del trasllat de l’estació són, de fet molt més elevats. Efectivament, només cal considerar el fet que la primera fase de la variant ferroviària sud (de Vilamalla fins abans de la carretera d’Olot (N260)), va ser licitada per 48 milions d’euros. Per tant, és impossible que la variant ferroviària del nord, que inclou un túnel de més d’un quilòmetre, un viaducte de 700 metres i uns talussos monumentals, valgui només 70 milions d’euros. A més, l’estació "intermodal" de Vilafant, no podria funcionar correctament sense refer el recentment inaugurat pont de la nacional 260. No oblidem que, com ja fa denunciar la nostra plataforma en el seu moment, sota aquest pont només hi ha espai per les dues vies d’alta velocitat. Tot això, sense tenir en compte el fet que, com que l’estació de Vilafant està situada en un cul de sac, caldria fer moltes obres d’infraestructura per donar accés als milers d’usuaris que utilitzen diàriament el tren convencional i l’estació d’autobusos, que també es volia traslladar.

5º.- Rectificar és de savis, ho hem dit durant anys. La nostra plataforma es felicita que l’ajuntament de CiU hagi fet un pas cap a la racionalitat i hagi treballat amb la Generalitat un nou estudi de soterrament de les vies –ja serà el tercer- al centre de la ciutat. El problema és que aquest “tocar de peus a terra” arriba molt tard, perquè, mentre a Figueres feien volar coloms, moltes ciutats catalanes i de tot l’estat, han anat aprovant projectes de soterrament i ara, que els caixes són més que buides, la comarca s’haurà de posar a la cua.

6º.- També celebrem que l’Alcalde Vila parli ara de reunir-se aquest gener amb tots els partits representants al consistori per exposar-los aquesta alternativa i buscar complicitats i d’informar als ciutadans del projecte per seu caràcter "transcendental”. La Consulta Popular, sol·licitada per més de 6.000 veïnes i veïns de Figueres, majors d’edat i amb dret a vot, i descartada de males maneres pel govern municipal l’any 2008, seria una bona manera de demostrar el suport popular a aquesta opció.

7º.- Tenint en compte les dificultats evidents amb que es trobarem, l’Ajuntament i la Generalitat farien molt bé de buscar el màxim consens possible i la mobilització de tota la comarca. Aquí també cal rectificar, perquè l’ajuntament de Figueres ha d’exercir de capital comarcal i deixar d’actuar amb prepotència. La Generalitat, per la seva banda, ha de demostrar que creu en el servei públic ferroviari, renunciant a les abusives pujades de tarifes, posant en marxa el promès sistema de rodalies de Girona i pactant amb l’administració de l’altra banda de l’Albera unes connexions ferroviàries transfrontereres ara pràcticament inexistents.

El soterrament de les vies al centre de la ciutat i totes aquestes mesures, són vitals per fomentar l’economia local que és el que cal fer quan es produeix un daltabaix econòmic i social. La nostra plataforma no es cansarà de repetir que la línia de Portbou pot ser una eina bàsica per garantir la mobilitat comarcal i un comerç i un turisme transfronterers més sostenibles.