Dani Karavan assisteix a la commemoració dels 20 anys del Memorial 'Passatges' dedicat a Walter Benjamin a Portbou

2014-10-05 18:00

L’artista Dani Karavan ha participat aquest diumenge a Portbou l'acte de la commemoració dels 20 anys del Memorial “Passatges” –obra seva- dedicat a Walter Benjamin. Després de la projecció d’un audiovisual commemoratiu a La Congesta s’ha fet una visita al Memorial i s’ha descobert una placa del passeig de Portbou, que rep el nom de l'artista.

La commemoració coincideix amb la proposta de l'Ajuntament de Portbou a la Generalitat de Catalunya que el Memorial “Passatges” sigui declarat Bé Nacional d'Interès Cultural, com a pas previ perquè pugui ser reconegut i protegit com a Patrimoni Mundial per la Unesco. El dictamen aprovat pel consistori fa aquesta petició “per tractar-se d'un bé immoble d'arquitectura i escultura d'interès històric, artístic i social; per ser símbol de cultura i de pau, per fer referència a la filosofia de la història de Walter Benjamin, pels seus valors humans i simbòlics incomparables; pel seu emplaçament urbanístic en simbiosi amb la construcció del cementiri de Portbou, que ha contribuït a reforçar la imatge del paisatge portbouenc i la seva identitat. Per tots aquests valors,  es demana la protecció futura d'aquest Memorial i de l'entorn que l'envolta, ja que constitueix un conjunt monumental: Memorial, cementiri i paisatge de l'entorn, com un tot.” 

L'ajuntament també vol que el Memorial "Passatges" formi part de la ruta  jueva de Catalunya i que sigui promogut al costat dels punts turístics clau de la Costa Brava nord (Dalí, el Bulli, Benjamin).

Foto: Miquel Millan