Cultura i l'Ajuntament de l'Escala signen un acord per millorar els accessos i l'entorn paisatgístic d'Empúries

2015-01-18 18:00

El Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, han signat aquest matí de diumenge un document d’acord que permetrà reordenar l’espai d’aparcament i els accessos al conjunt arqueològic d’Empúries i crear una nova zona de lleure i serveis. La primera fase del projecte de reordenació s’enllestirà abans d’aquest estiu coincidint amb l’obertura del centre de recepció de visitants d’Empúries.

El projecte de reordenació de la zona, que farà possible la propera posada en funcionament d’aquest nou equipament, té com a objectius l’adequació dels accessos a la zona, la creació d’una nova àrea d’aparcament a l’exterior del conjunt arqueològic, la millora paisatgística de l’entorn i l’increment dels espais de lleure.

L’acord signat preveu doncs crear una nova zona d’aparcament en un espai de titularitat municipal d’uns 25.000 metres quadrats, part del qual ja tenia aquest ús. Aquesta nova zona unificaria l’actual aparcament municipal, el que utilitza l’Hostal Empúries i un nou espai d’estacionament, sumant un total de 532 places. El projecte inclou un giratori que regularà la circulació d’entrada i sortida a aquesta zona i una nova connexió per a vianants entre el passeig d’Empúries i l’espai d’aparcament. També s’habilitarà una zona perquè els autocars puguin deixar els passatgers que visitin el jaciment d’Empúries, habilitant-ne una altra per l’aparcament.

Per dur a terme totes aquestes millores l’acord signat expressa la voluntat per part de l’Ajuntament de l’Escala de cedir a la Generalitat de Catalunya la titularitat d’una part  de la finca, actualment de propietat municipal, on es troba l’edifici que ha d’allotjar el Centre de Recepció de Visitants (2.140 metres quadrats), així com l’ús d’una part del nou aparcament  exterior (2.860 metres quadrats). Per la seva part, la Generalitat de Catalunya iniciarà els tràmits per fer efectiva la cessió d’ús d’un espai de les mateixes dimensions a l’Ajuntament de l’Escala, a la zona que ara s’utilitza com a aparcament a l’interior del recinte arqueològic, per tal de crear una nova àrea de lleure que doni servei a l’entorn del passeig marítim i les platges d’Empúries.

L’acord també preveu impulsar la renovació del conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions per tal de reforçar l’actuació conjunta en la programació d’activitats culturals, en la difusió i promoció del conjunt arqueològic i el seu entorn, així com en la protecció, conservació i recerca del patrimoni històric i arqueològic local.

Durant la presentació, el director general de Patrimoni, Joan Pluma, ha declarat que "es reforça el vincle entre la ciuat i el jaciment, i alhora s'expressa la creixent relació del conjunt d'institucions empordaneses."

L’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, ha qualificat la signatura d’aquest document com a “acord històric”. “Aquesta és una molt bona notícia que permetrà millorar l’entorn d’Empúries, traient els cotxes de primera línia de costa, on ha de guanyar protagonisme el vianant, i concentrant-los en una segona línia amb uns millors accessos”, destaca Puig, per al qual també és molt important “que s’estableixi una col·laboració més estreta entre Ajuntament i Empúries per tal de definir noves accions”.