Criatures presenta 'Praxinoscopi' als Caputxins de Figueres el 6 de febrer

2021-02-02 09:00

Tercer intent de Criatures per a presentar el seu segon disc a Figueres. S'havia programat, primer, el 13 de març, després el 7 de novembre i es va ajornar a causa del COVID-19. Finalment sembla que es podrà portara terme a l'escenari dels Caputxins aquest dissabte 6 de febrer a les 8 del vespre, un concert organitzat per Joventuts Musicals de Figueres.

'Praxinoscopi' és el segon disc de Criatures, va obtenir el Premi Enderrock per votació popular a Millor Disc Folk 2020. El grup està format pel figuerenc Ivó Jordà (gralla), Marçal Ramon (acordió diatònic), Iu Boixader (contrabaix) i Marc Vall (percusions). Va començar aquesta aventura musical el 2016 i que, tot just en l'inici del projecte, ja va guanyar el Concurs Sons de la Mediterrània 2016, amb el qual van publicar el disc 'Taumàtrop' (Picap).

Centrat en un repertori de composició pròpia, 'Praxinoscopi' continua apostant per la idea de cambra d’arrel, un diàleg intimista entre els instruments que s’empinzella també de la música vuitcentista, de la vinguda d’altres territoris, dels ritmes esporògens, de la música vocal i de les grans melodies del nostre país que amb el temps han esdevingut himnes. En el seu constant treball  d'evolució, han preparat algunes coses noves que estrenaran a Figueres.

A 'Praxinoscopi' s'hi poden trobar temes de simbologia identitària com "La Balanguera" (amb la veu de Joana Gomila), "La Muixeranga d'Algemesí" o "Sant Martí del Canigó", de Pau Casals; sense deixar de banda músiques igualment representatives, com "Corta Jaca", de Francisca Gonzaga, coneguda compositora brasilera, o l'aprofundiment -via composicions pròpies- en la cambra d’arrel.