Creu de Sant Jordi per a l'Institut Ramon Muntaner i el Festival de Peralada

2016-04-12 19:00

L'Institut Ramon Muntaner de Figueres i el Festival de Peralada han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. 

El Govern ha acordat concedir aquest reconeixement a 27 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

L'Institut Ramon Muntaner de Figueres, creat l’any 1839 per iniciativa d’aquest municipi empordanès, és el centre d’ensenyament secundari públic més antic de Catalunya. Des d’aleshores, ha desenvolupat la docència de forma ininterrompuda i ha esdevingut un agent cultural de primer ordre a la ciutat i el seu entorn. Per les seves aules hi han passat alumnes de la significació de Salvador Dalí, Carles Pi i Sunyer, Francesc Cambó, Josep Pla, Ignasi Barraquer, Jaume Miravitlles o Lluís Llach.

Per la seva banda el Festival Internacional de Música Castell de Peralada arriba a la 30a edició aquest 2016. Constitueix cada estiu, des de l’entorn empordanès, un gran esdeveniment cultural i social. Organitzat per l’Associació Cultural Castell de Peralada, hi han actuat figures de relleu i ha rebut el suport de compositors catalans destacats, els quals hi han estrenat les seves obres, sovint encarregades per la mateixa organització. Pertany, entre altres organismes, a l’Associació Europea de Festivals i a Òpera Europa.