Creen la plataforma 'No més porcs a Espinavessa'

2021-01-18 09:00

Un grup de veïns del nucli d'Espinavessa a Cabanelles han creat la plataforma: “No més porcs a Espinavessa” per lluitar contra l'augment del nombre de granges de porcs al poble. Molts dels integrants de la plataforma són membres de l'Associació de veïns. Espinavessa és un petit nucli dins del municipi de Cabanelles, d’aproximadament uns 5 km2. Al voltant del poble i en un radi aproximat d'un km hi ha 4 grans granges amb un total de 12.500 porcs.

Recentment, s'ha presentat una proposta a l'Ajuntament per ampliar una granja, Can Traval. Si això es produís, arribaríem a tenir 14.000 porcs, quan la població d'aquesta zona és d'unes 60 persones (adults i nens) i quatre grans granges, la més llunyana situada a 1,2 km.

Des de la plataforma es comunica que "els porcs d'aquestes granges s'alimenten amb pinso majoritàriament importat de Brasil, Argentina...quan estan criats es consumeixen bàsicament a Xina, Rússia...però aquests animals beuen aigua dels nostres aqüífers” (els porcs d'aquestes granges necessitaran 25.000.000 de litres d'aigua anuals), produeixen dejeccions que es queden als camps de l’Alt Empordà i comarques veïnes (declarades com a vulnerables per la elevada contaminació dels sòls)".

La nova plataforma considera que "els beneficis d'aquestes indústries van a parar a mans de molt poques persones que ni tan sols són del poble, sovint ni de la comarca, ara bé, tots els residus contaminants, sí que es quedaran i per molt de temps. Aquestes explotacions agràries cerquen un màxim de rendiment econòmic en comptes de preservar el medi natural tan ric en aquesta zona de l’Empordà".

Els veïns remarquen no estan en contra de la pagesia, estan en contra d'un model d'agricultura que no té en compte ni els recursos, ni el medi ambient, ni el país. Estem a favor d'una agricultura arrelada a la terra, sostenible i respectuosa amb el medi.

Els veïns alerten de les dures conseqüències que tenen les granges de porcs al nostre entorn: camps de conreus tradicionals que només serveixen per tirar-hi purins, destrucció dels marges tradicionals que serveixen de contenció per a l’erosió del sòl, aigües carregades de nitrats, nitrits i altres contaminants.

Riera Sant Jaume molt contaminada, aqüífers contaminats (fa uns anys es va haver de fer un pou nou perquè el que abastia el poble estava carregat de nitrats). Alt impacte paisatgístic de les grans naus. 

Contaminació de l'aire per amoníac produint picors a la gola, inflamació dels sinus i males olors. Les emissions d’amoníac de les dejeccions ramaderes produeixen un del gasos d’efecte hivernacle que més incidència tenen en el canvi climàtic.

Per tot això, el veïns impulsen aquesta iniciativa per lluitar contra l'ampliació de la granja de porcs, i en general, contra l'increment d'aquests tipus de granges. “Volen viure en un entorn saludable on puguin gaudir d'un aire net, d’unes aigües netes, una riera que corri un altre cop tot l'any, una agricultura i ramaderia sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.