Controlat l'incendi del Cap de Creus

2021-07-18 20:30

A les 20.00 hores d'aquest diumenge els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi forestal al Cap de Creus que ha afectat els termes municipals de Llançà, el Port de la Selva i Selva de Mar.

Dos torrents mal cremats a la zona de la Vall de la Santa Creu i a la zona del descendent del flanc dret, cap a la Selva de Mar, preocupaven als Bombers de la Generalitat perquè una represa podia revifar aquestes zones. Durant el dia ha bufat tramuntana que s’ha reforçat al migdia, per la qual cosa ha estat molt important la feina dels efectius, resseguint el perímetre en aquestes hores més crítiques, per detectar i apagar represes i punts calents.

Amb la millora de les condicions de l’incendi ha estat possible aixecar les restriccions que encara es mantenien a les urbanitzacions de la vall de Santa Creu i Mas Ferrer, així com també el confinament i els accessos a Selva de Mar. Tan sols es mantindrà tallada, bàsicament per a garantir la circulació i els accessos dels vehicles d’emergència, la carretera de Vilajuïga al Port de la Selva, que passa pel Monestir de Sant Pere de Rodes.

En aquest sentit també es redueix el dispositiu d’extinció, que mantindrà una quinzena de dotacions terrestres que continuaran revisant el perímetre per si es detectés algun punt calent o represa, sobretot a la zona del cap-flanc esquerre de l’incendi.

Protecció Civil de la Generalitat ha passat el Pla especial per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) de fase d'Alerta a situació de Prealerta per l'evolució favorable de l'incendi que afecta els municipis de Llançà, El Port de la Selva i Selva de Mar a la comarca de l'Alt Empordà.

L’incendi hauria afectat, segons els Agents Rurals, 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal, de les quals 402,28 hectàrees de les quals són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Un agraïment a totes les persones que s’han vist afectades per l’incendi per la seva col·laboració i comprensió i a tothom que ha format part del dispositiu d’extinció: Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), Policia Local, SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), Creu Roja, tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva i efectius del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.