Compromís d'Esquerres s'abstindrà en la votació del pressupost 2018 de Figueres

2017-12-24 20:00

Compromís d'Esquerres per Figueres ha signat un acord amb el govern municipal a canvi de no obstaculitzar l'aprovació del pressupost per a l’any que ve. Així, el regidor mantindrà el vot d’abstenció que va fer en la comissió informativa extraordinària d'aquest dimecres.

El regidor de Compromís, Òscar Vergés, afirma que la situació d'inestabilitat política, donada la minoria del govern des del seu trencament, el mes de gener d'enguany, perjudica el ritme i la presa de decisions, i considera que l'alcaldessa, Marta Felip, hauria de fomentar al màxim el consens polític per afrontar els reptes de ciutat. “Hi ha diversos projectes -l'escola Carme Guasch, el nou pavelló, el POUM, el Casino Menestral...- que s'han de desencallar encara que no hi estiguem d’acord del tot. Però també tenim dèficits, d'equipaments i de gestió, que requereixen atenció immediata. Cal començar a treballar-hi perquè Figueres no s’encalli fins al 2019”.

Compromís d’Esquerres per Figueres valora el pressupost per a l'any 2018 de “continuïsta” i creu que no desenvolupa l'equitat social, mesura aprovada per unanimitat l'estiu de l'any passat, i que aplicaria i ampliaria la tarifació social als serveis i equipaments públics. El regidor assegura que manté “la voluntat de col·laborar a fer més justes socialment, ambientalment sostenibles i participatives les propostes que es consensuïn al plenari, i no afavorir un desgavell polític més gran. Crec en l'oposició constructiva, tot i que justifico el no que vam fer al pressupost d'aquest any”.

Compromís d’Esquerres considera que aquest acord està en la línia de fer de Figueres una ciutat més amable, habitable i eficient, mitjançant la recuperació de mesures de mobilitat “ja aprovades anys enrere”. També, millorant la gestió dels residus municipals, amb motiu de la normativa “cada vegada més restrictiva i amb un cost econòmic més elevat, i la imminent aprovació dels plecs administratius i tècnics del nou servei de recollida d'escombraries i neteja viària”, sosté el regidor de Compromís. Així mateix, vol que el desenvolupament d'aquests projectes compti amb la participació ciutadana.

Les propostes de Compromís d’Esquerres per Figueres al pressupost de 2018

El regidor Vergés assegura que les propostes que havia presentat en nom de Compromís al govern han estat acceptades “tant en el contingut com en el calendari”. Afirma que són propostes complementàries, que tenen un vessant més de gestió i millora, amb poca dotació econòmica i que se centren en la recuperació d’un espai públic, a millorar la separació de residus i a contribuir en la mobilitat sostenible.

La recuperació i rehabilitació del Mas Torrent com a espai d’ús públic. S’ha dotat el pressupost de dues partides, una per a la redacció del projecte de rehabilitació d’aquesta edificació i el seu entorn (30.000€), i una altra per a la redacció d’un projecte per a la formació ocupacional de joves en aquest espai (20.000€).

La promoció activa de la mobilitat sostenible

Debatre i implantar mesures -incloses als plans de mobilitat de la ciutat- per a la mobilitat interna en bicicleta/patinet/hoverboard i similars que portin a la definició de dos eixos viaris nord-sud, est-oest de pas prioritari per a bicicletes. No té pressupost.

Campanya informativa de sensibilització de residus i recollida selectiva, sostinguda en el temps i orientada a assolir millores en els objectius de reducció i separació contemplats al nou servei de recollida de residus. Orientada a millorar els índex de separació i reduir el cost de recollida i gestió que suposa -actualment i en els propers anys- per al pressupost públic. Aquesta proposta implica la contractació d’agents cívics amb un programa específic de sensibilització sobre els sistemes i la recollida de les fraccions recuperables dels residus domèstics. Així mateix també preveu un reforç informatiu del civisme i la neteja viària. Aquesta acció es nodrirà d'una partida de 20.000€.