CiU de Castelló pacta amb el PP, Plataforma i UDEM i treu ERC de l’alcaldia

2015-06-11 15:00

Yolanda falcon / AE Comunicació

CiU, la segona força més votada a Castelló d’Empúries amb quatre regidors, ha arribat a un acord amb el PP (2), la Plataforma Cívica (2) i la UDEM (1) per formar govern. Estarà encapçalat per Assumpció Brossa (recordem que Xavier Sanllehí va dimitir després de la derrota electoral), de CiU, i el primer tinent d’alcalde serà el popular Julià Genovés. Amb aquest acord, els quatre partits sumen nou regidors, dos més que el pacte que havia arribat ERC (6), la llista més votada al municipi, i Entesa (1) i que es va presentar públicament dilluns. 

Segons ha explicat l’alcaldable de CiU, Assumpció Brossa, ha estat un pacte “fruit de moltes hores de diàleg” i que suposarà “un canvi i un govern de majoria d’alternativa”. A més, la convergent, ha definit el futur govern a quatre bandes de “solvent, estable i garant del canvi”. Brossa ha afegit que aquest acord arriba després que ERC rebutgés formar un govern de forces sobiranistes. “Ens vam posar a disposició d’ERC per fer un pacte després de les eleccions, però el van rebutjar. Quan ERC va anunciar que formava un govern de minoria vam veure que era el moment de canviar de plantejament i d’oferir a Castelló un govern de majoria”, ha dit Brossa. 

De moment, les quatre forces no han fet públic com es repartiran les regidories, però sí que hi haurà dues dedicacions exclusives: la de l’alcaldessa i la d’un regidor, que seria amb tota probabilitat José Manuel Gallego. “Em sento legitimada per ser alcaldessa perquè amb el diàleg tres partits més m’han donat el seu suport”, ha dit Assumpció Brossa. 

Per la seva part, l’alcaldable del PP Julià Genovés ha explicat que el seu partit era dels dos amb que ERC havia pactat perquè el dia de les votacions d’investidura s’abstingués i ha reconegut que el “govern més natural hagués estat el d’ERC i CiU”. Pel que fa el representant de Plataforma Cívica, José Manuel Gallego –que havia estat regidor del govern de CiU en aquest passat mandat però que a mitjans del 2014 va dimitir per discrepàncies amb l’alcalde en funcions Xavier Sanllehí- , ha explicat que el seu partit poc després dels resultats electorals s’havia ofert a ERC per arribar a un acord però “encara estic esperant una resposta”. Gallego ha afegit que serà un “pacte estable”. I Xavier Martínez, alcaldable per la UDEM i quart soci, ha explicat que el seu partit havia acceptat el pacte “per defensar Empuriabrava”. 

Pel que fa la qüestió del procés nacional, Assumpció Brossa ha explicat que el seu partit, CiU, estava “amb la voluntat del poble català” i que donarien llibertat de vot als seus regidors. D’altra banda, la presidenta local de CDC, Anna Gusó, podria dimitir la setmana vinent si Assumpció Brossa és escollida alcaldessa de Castelló amb els vots del PP aquest dissabte.