CiU exigeix que govern estatal i català concretin ja quines infraestructures afectarà la retallada

2010-06-11 19:02

Santi Vila, cap de llista de CiU per Girona en les eleccions al Parlament de Catalunya, ha advertit avui que “conscients que la situació econòmica que es viu obliga a la retallada en matèria d’inversions, el que cal, sense cap mena de dubte, és que es compleixin els compromisos i, sobretot, que es prioritzi”.

Vila ho ha dit en relació al que ahir va dir a Girona el secretari general de Transports del Ministeri de Foment, José Luis Cachafeiro, en el marc de les xerrades que organitza el Cercle d’Infraestructures i la Cambra de Comerç i en relació, per exemple, al soterrament del tren convencional a la ciutat o a l’arribada de l’ample ferroviari internacional de Figueres a Portbou. El secretari d’Estat va fer èmfasi en la supeditació a l’encaix de projectes i l’encaix pressupostari.

És en aquest sentit que el cap de llista de CiU per Girona, Santi Vila, ha assegurat avui que “d’aquesta supeditació en som plenament conscients i justament per això el que exigim és que es concreti i es prioritzi ja, i que es faci tenint en compte dos criteris bàsics: que s’han de complir els compromisos adquirits i que cal considerar com a prioritat absoluta el corredor mediterrani, tant a nivell ferroviari com viari, i aquí hi ha l’N-II”. Segons Vila, “seria una nova exhibició de frivolitat molt gran per part del Ministeri de Foment haver engegat obres que ara poden quedar empantanegades”.

Santi Vila ha anunciat que CiU exigirà aquesta concreció amb iniciatives al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya. “Els governs estatals i català han de concretar ja quines infraestructures de les comarques gironines es veuran afectades per la retallada i de quina manera”, ha assenyalat Vila. “Cal que el Ministeri digui què continua i què no, què contempla el Pla Extraordinari d’Infraestructures; i també cal que concreti el conseller de Política Territorial, que ahir va indicar que té pendent una trobada amb el ministre per posar nom i cognoms a la retallada”, ha indicat Vila, que ha afegit que “fa la impressió que aquesta és una informació que ja es disposa però que no es vol facilitar i això sí que no s’hi val”.

El cap de llista de CiU ha denunciat que “no s’hi val perquè a aquesta situació difícil, de la qual insisteixo en som plenament conscients, però que hores d’ara no sabem com més afectarà infraestructures que són bàsiques per a les comarques gironines i que ja han patit prou retards i paralitzacions, s’hi arriba després que s’hagin perdut set anys, set anys d’una situació econòmica diferent a l’actual i en els quals el govern de Catalunya ha demostrat nul·la capacitat d’influència sobre el teòric govern amic de Madrid per fer complir com calia els compromisos amb la demarcació”.