Carta oberta de la PAHP a Pere Casellas

2015-07-21 11:00

La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Figueres ha adreçat aquesta carta al tinent d'alcalde Pere Casellas

Benvolgut senyor Pere Casellas,

Entenem que, per les declaracions que va fer ahir a premsa no ha tingut la oportunitat de conèixer ni què és la PAPH Figueres ni quina feina desenvolupa. Cap problema, li expliquem amb molt de gust:

En primer lloc, la PAPH és una plataforma d’afectades per la pobresa i les hipoteques que, a diferència de les institucions de govern, defensa els drets humans i procura que no hi hagi ningú a la ciutat sense un habitatge digne. Els afectats que arriben a la nostra assemblea sovint ho fan quan ja han esgotat totes les vies assitencials. Entre totes, i basades en la experiència que hem adquirit durant els anys, obrim els camins viables per negociar amb els bancs unes condicions de vida millors ja sigui amb moratòries, reestructuracions del deute o dacions en pagament entre altres. Com segurament entendrà, no és fàcil enfrontar-se a una situació de pobresa i d’emergència habitacional en soledat.

En aquest sentit, volem aclarir-li que la PAPH Figueres no ha negociat (ni ho farà mai) amb Serveis Socials. No és la seva feina. Amb qui sí negociem és amb les entitats bancàries (sí, som així de valentes). Quan, en algun moment, un membre de la nostra plataforma ha acompanyat a alguna persona afectada, ha estat per raons prou justificades: dificultats en l’idioma, desconeixement dels tràmits administratius per fer front a la seva situació o casos d’extrema necessitat. Però, també li direm, no acostumem a fer-ho. Creiem en l’empoderament de les persones i en la seva capacitat de fer front als seus problemes amb el recolzament col·lectiu i, per tant, en ben poques ocasions realitzem acompanyaments (que no negociacions) amb Serveis Socials. També voldríem posar-li de manifest que respectem infinitament la feina de les treballadores socials, amb qui tenim un contacte afectiu (pot preguntar-li a a totes elles). Aprenem molt de la seva feina i de la seva capacitat per aconseguir recursos i vies administratives per a que els figuerencs tinguin una vida més digne.

Per altra banda, no entenem a què es refereix quan afirma que la política d’habitatge s’empararà, a partir d’ara, en la legalitat. Sempre ha estat així, segons la nostra experiència. Quan, per exemple, demanem al govern de Figueres que intervingui en les cases desocupades de bancs se li exigeix que compleixi el que estableix la llei d’habitatge vigent en les competències locals (Llei 18/2007). Ja que es mostra tant proper a complir fil per randa els fonaments del dret, li’n recomanem la seva lectura. De fet, un ajuntament del seu color polític (PSC), l’Ajuntament de Terrassa, fa uns anys que ja l’aplica i recupera pisos buits d’entitats financeres per al lloguer social, demostrant que l’execució de la llei és cosa, tan sols, fruit de la voluntat política.

Per concloure, voldríem transmetre-li que esperem ansioses la seva resposta en relació a la reunió que hem sol·licitat amb vostè com a regidor d’Habitatge. Tenim moltes coses a explicar-li. Moltes idees que, emparades per la legislació, permetran que a Figueres no hi hagi una sola família sense un habitatge digne, un dret emparat per la Constitució (article 47). Estem, com hem estat sempre, obertes al diàleg i a la negociació. I, segurament, també podem parlar d’aquesta comissió per estudiar la realitat social de la ciutat i establir accions concretes a la qual l’Ajuntament vol convidar a entitats com la PAPH, ja que, encara, no n’hem estat informades. Esperem que tota aquesta informació li sigui útil.

Afectuosament i fins aviat,

PAPH Figueres