Arriben noves experiències culturals al Museu del Castell de Peralada

2017-09-25 16:30

El Museu del Castell de Peralada torna a presentar diferents experiències culturals a la Biblioteca. Aquest és el programa:

29 de setembre: Simposi sobre el vidre: el porró i altes temes de vidre històric. Jornada a Saint André.

A la Zona fronterera de les Alberes, el negoci del vidre té una llarga història i presenta una noticia en directe. El “ Trobades del vidre a Alberes” té la oportunitat de descobrir, conèixer i confrontar territoris, les parts interessades, el vidre de la indústria i les creacions antigues i contemporànies.

-          Presentació a càrrec de Roger Varrié, president de la associació Alberea Verrières.

-          “El Porró Matisse” per Anne Carrère, guia de la conferència.

-          “Els Porrons col·leccions de la Casa Pairal de Perpignan” (pendent de confirmació).

-          “Els Porrons fabricats a Languedoc als s.XVIII i XIX, per Madeleine Bertand, president de la associació Museu del Vidre Sorèze.

-          “Creació de tallers dels fabricants del vidre a Alberes (1350-1650), de Jordi Mach, arqueòleg i Denis Fontaine, arxivista.

-          “Historia regional del vidre: estat del coneixement a Gran Bretanya”, per Ewan le Bris du Rest, historiador.

 

30 de setembre: Simposi sobre el vidre: Col·loqui sobre el porró.

Una forma tan usual de vidre com el porró manca encara d’un estudi exhaustiu. Ha estat habitual des de finals del s.XVII fins a la dècada de 1970, quan ha decaigut notablement fins a l’actual desaparició pràctica.

Però encara no coneixem bé els seus orígens, ni hi ha tipologies de consulta senzilla: sabem que ha estat freqüent a Espanya, amb formes diferents, però ignorem que també ho ha estat en una àmplia zona del sud de França, més enllà del Rosselló.

El present col·loqui pretén posar les bases del coneixement històric, geogràfic i tipològic, a efectes de preparar una publicació monogràfica.

 

                11.10h Taula rodona amb:

                               - Jaume Barrachina. Conservador director del Museu del Castell de Peralada.

                               - Joan de Déu Domènech. Historiador especialista en vida quotidiana.

                               - Àngel Mas Mitjà. Col·leccionista.

                               - Ignasi Domènech. Historiador i cap de col·leccions dels Museus de Sitges.

                12.30h Visita a la col·lecció de porrons del Museu del Vi del Museu del Castell de Peralada.

Aquesta jornada és gratuïta però s’ha de reservat plaça prèviament. El preu del dinar, que és optatiu, és de 17,90€.

 

11 de noviembre: La Restauració  del Convent del Carme.

Era poc el que es sabia fins ara de la importància de la restauració del convent carmelita de Peralada, malgrat la seva rellevància. La monografia publicada per Miquel Golobardes el 1953 es referia fonamentalment a la històri del convent mentre va tenir comunitat, però amb prou feines hi havia dades sobre la restauració (i canvi d’usos) realitzada entre 1880 i 1900.

La recent accessibilitat de l’arxiu comtal ha permès a Inés Padrosa la documentació de l’obra d’una manera pràcticament completa, suficient per conèixer els protagonistes principals i la multitud de tallers i artesans inventors.

 

10.30h Presentació. Jaume Barrachina

10.45h Conferència. Joan-Albert Adell: historiador de l’arquitectura i arquitecte restaurador. “Les restauracions d’arquitectura medieval a Catalunya a finals del s.XIX. Una panoràmica”

11:45h Conferència. Inés Padrosa. “La restauració del Convent del Carme de Peralada”

12.45h Visita comentada al monument.

Joan-Albert Adell. Arquitecte restaurador i historiador de l’arquitectura. Es tracta d’un tècnic de referència en els seus àmbits professionals, amb abundant bibliografia, que inclou bona part dels seus estudis d’arquitectura de Catalunya Romànica (27 volums). Restaurador de Sant Pere de Rodes i de Sant Pere de Casserres. Aqüeducte de Tarragona, Castell de Castellet, seu de la Fundació Abertis i Claustre del Convent de Les Avallanes.

Inés Padrosa. Bibliotecària i arxivera del Castell de Peralada. En l’àmbit històric té abundant bibliografia, com el Diccionari bibliogràfic de l’Alt Empordà. Ha realitzat múltiples investigacions referents al Castell de Peralada i els seus propietaris. En els últims anys, duu a terme treballs de documentació a l’Arxiu del Regne de Mallorca, dels quals surten –fonamentalment- les dades referents a la restauració del Convent del Carme de Peralada, publicades poc abans de la present conferència.

Aquesta conferència més la visita tenen un preu de 15€. També hi ha la opció de completar la visita amb un dinar amb un preu de 17,90€.