Arriba a Portbou un incendi forestal iniciat a Cervera de la Marenda

2023-04-16 18:00

Els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi forestal a Portbou que ha arribat a primera hora de la tarda de la Catalunya Nord. L’incendi havia començat al matí al bosc de Cervera de la Marenda. Ha avançat empès per la tramuntana i després d’arribar al pic de Sant Joan, ha evolucionat cap al sud, fins al terme municipal de Portbou.

Abans que les flames entressin a l’Alt Empordà, els Bombers de la Generalitat ja havien enviat diversos efectius per col·laborar amb els Pompièrs dels Pirineus Orientals; en total, 25 dotacions terrestres i un parell d’avions de vigilància i atac. Aquests darrers, però, han hagut de retornar a base ja que la tramuntana els ha impedit d’actuar. El nombre de dotacions terrestres que hi treballen ja s'apropen a les 40.

Entre aquests últimes hi ha membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), que al matí ja havien col·laborat amb els Pompièrs nord-catalans executant diverses maniobres amb foc tècnic per ancorar l’incendi al flanc dret de la cua. La Prefectura dels Pirineus Orientals estima que el foc ha afectat 550 hectàrees de vegetació en territori nord-català.

Segons primers càlculs provisionals, de les 19:00 hores, el foc ja ha afectat a Catalunya una superfície aproximada de 40 hectàrees dins el terme municipal de Portbou.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, la carretera N-260 està totalment tallada, en els dos sentits de la marxa, a l’alçada de Portbou, entre els quilòmetres 0 i 2.

Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla INFOCAT i està fent seguiment des del CECAT de l’incendi forestal de Portbou.

S’està en contacte permanent amb l’alcalde del municipi, el qual ha informat que s’han desallotjat preventivament alguns masos propers a Portbou (barri de la muntanya) a causa del fum. El municipi ha habilitat el centre cívic per si cal atendre les persones desallotjades.

Des del migdia també està tallada la connexió ferroviària amb França.

D'altra banda, l’Ajuntament de Colera informa als veïns que davant la possibilitat d’arribada de l’incendi forestal cal extremar les precaucions.

Totes aquelles persones que es trobin a les zones forestals, amb especial incidència a Molinàs i Falcó, cal que marxin amb la màxima rapidesa possible de la zona.