Alumnes de l’IES Olivar Gran de Figueres, El Pedró de l’Escala i del Ridaura de Castell d’Aro entre els guanyadors del Dissabte de les Matemàtiques

2017-02-04 17:00

136 alumnes de secundària de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès i el Vallespir han participat avui en la sisena edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques de l’Alt Empordà (DITMAE) que ha tingut lloc al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres. Aquesta activitat està coorganitzada per la Fundació Ferran Sunyer Balaguer, la Fundació Princesa de Girona i l’Ajuntament de Figueres.

Els guanyadors d’aquesta edició han estat Èlia Adroher i Omar Ferrer de l’IES Olivar Gran de Figueres que s’han imposat en el concurs-taller “Les matemàtiques del Big Data: de la genètica a Facebook” a càrrec de Raquel Iniesta (King's College London). Elisa Rovira i Zoe Higueras de l’IES El Padró de L’Escala han estat els guanyadors del concurs-taller “L'infinit matemàtic i les seves paradoxes” a càrrec de Joan Bagaria (ICREA i UB). La parella formada per Jana Cherta i Jonathan Cano de l’IES Ridaura de Castell d’Aro han estat els primers classificats en el concurs-taller “L'arc de Sant Martí, els models de color i els colors invisibles" a càrrec de Pere Brunet (UPC).Laura Garrido i Nerea Roldan de l’IES Ridaura de Castell d’Aro han guanyat el concurs-taller “De la matemàtica dels jocs al joc de la matemàtica” (Dedicada als alumnes de 4t d'ESO) a càrrec de Jordi Deulofeu (UAB)

Els primers classificats de cadascun dels tallers de batxillerat viatjaran a Madrid amb els seus professors per conèixer l’empresa Big Data CARTO cofundada per Sergio Álvarez Leiva (Premi Fundació Princesa de Girona Empresa 2016). Els altres equips premiats han rebut una tauleta. Tots els participants han rebut un Buff exclusiu de l’activitat.

Durant l’entrega de premis, el president de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Joandomènec Ros, ha assegurat que “les matemàtiques són molt importants per entendre la vida des d’una altra perspectiva”. Per això, ha assegurat que el DITMAE “serveix perquè els alumnes tinguin una altra visió del món”.

Per la seva banda, el director general tècnic de la Fundació Princesa de Girona, Salvador Maneu, ha recordat els orígens del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques. “El DITMAE va néixer fa sis anys amb l’objectiu d’apropar les matemàtiques a la vida. Avui és un projecte molt sòlid i amb una gran projecció de futur”. Maneu també ha destacat l’èxit d’incorporar per primera vegada al DITMAE dos seminaris adreçats als professors.

La regidora d’Edudació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Figueres, Núria Galimany, ha animat els joves participants a seguir “apassionant-se per les matemàtiques” i els ha convidat a repetir l’experiència l’any vinent.

Una de les novetats d’aquesta edició ha estat l’oferta de formació per a professors de matemàtiques on s’han presentat innovacions metodològiques en l’aprenentatge d’aquesta ciència. En total s’han celebrat dos seminaris de formació que estan reconeguts com a formació permanent pel Departament d’Ensenyament.