Alcaldes i alcaldesses de l'Albera reclamen tenir veu en el desplegament de les energies renovables

2021-02-10 19:30

La IAEDEN-Salvem l’Empordà ha demanat als alcaldes i alcaldesses d'Agullana, Biure, Cantallops, Capmany, Espolla, La Jonquera, Rabós i Sant Climent Sescebes el seu posicionament referent els projectes eòlics i solars que amenacen aquests municipis a peu de l'Albera i de les Salines-Bassegoda. Alguns ajuntaments d'aquests municipis ja van manifestar el seu malestar amb les decisions favorables de la Ponència d’energies renovables. Però, i aprofitant la campanya electoral per a les eleccions del 14F, l'entitat vol fer més visible la oposició del territori que genera la gestió de la Generalitat de Catalunya de la transició energètica a través del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables.

Aquest Decret deixa massa obert els criteris per a la implantació d’energies renovables al nostre país, i tampoc concreta les zones preferibles per a la instal·lació de plantes de generació amb fonts renovables. Aquesta manca de concreció està generant un allau de projectes arreu de l’Alt Empordà, i de Catalunya, sense garanties d'una planificació racional, convertint-se així en una amenaça per a la conservació del territori i del seu desenvolupament sostenible.

Per això, la IAEDEN-Salvem l’Empordà ha fet arribar als representants municipals una versió del seu manifest publicat al novembre de l'any passat, demanant que es posicionin abans de les properes eleccions del 14F. Tots i totes les representants dels municipis de l'Albera han firmat el manifest i, fent un pas més enllà, s'han fet una foto conjunta a Capmany, municipi que actualment té 4 propostes de projectes eòlics sobre la taula. Hi han participat Josep Jovell d'Agullana, Joan Sabartés de Cantallops, Joan Fuentes de Capmany, Carles Lagresa d'Espolla, Sònia Martínez de La Jonquera, Dominique Montiel de Rabós, Olga Carbonell de Sant Climent Sescebes i Ramon Bonaterra de Vilamaniscle.

També es convida als alcaldes i alcaldesses de la resta de municipis de la comarca a adherir-se a aquest manifest i pronunciar-se públicament a favor d'un Pla Comarcal d'Energia i de la conservació dels diferents paisatges empordanesos, un actiu importantíssim pel present i futur de l'economia comarcal i alhora un garant per a la biodiversitat.

Foto: Gaspar Morer