Alcaldes de la comarca s'interessen per les ciutats intel·ligents a l'ESpai Armengol

2012-03-30 18:00

Alcaldes i regidors de l'Alt Empordà, empreses tecnològiques i arquitectes s'han reunit aquest matí a l'Espai Armengol de Vilajuïga i han reflexionat sobre la implantació de models de ciutat intel·ligent. Aquest interessant debat ha tingut lloc durant la conferència que ha impartit Pilar Conesa, directora de l'Smart City World Congress i d'Anteverti. 

Durant la seva exposició, Conesa ha remarcat que les ciutats intel·ligents no són una moda. “Jo no sé si d'aquí a 10 anys li direm ciutat intel·ligent, el que sí sé és que aquest nou model ha vingut per quedar-se”, ha sentenciat. Pilar Conesa ha repassat alguns dels projectes de ciutat intel·ligent que s'estan impulsant a Catalunya i altres zones del món. Gràcies al desplegament de xarxes tecnològicques -fibra òptica o wifi- i la instal·lació de sensors a les ciutats, s'estan desenvolupant sistemes que permeten regular i gestionar a distància el trànsit o les places d'aparcament; controlar el nivell dels contenidors per anar-los a recollir només quan són plens o regar només quan les plantes ho necessitin. 

En tots els casos, les iniciatives aprofiten les “oportunitats” de la tecnologia per reduir el cost econòmic i mediambiental d'aquests serveis. “Si no fem res, d'aquí a unes dècades no podrem mantenir la qualitat de vida actual dels nostres municipis, que no podran assumir el cost econòmic i ambital dels serveis tal i com estan plantejats en aquests moments”. 

A la trobada, han participat els alcaldes de Vilajuïga i Cadaqués i l'alcaldessa de la Jonquera. Així mateix, han participat regidors d'altres localitats com Vilafant o Garrigàs, i empreses del sector, com Argon Informàtica o Megatró.