Albera Viva ingressa el seu fons a l'Arxiu Comarcal

2011-10-27 08:00

El Consorci Albera Viva, format l'an 1993 i que actualment no és operatiu, ha lliurat tot el seu fons documental a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà. Aquest ens va estar format pels ajuntaments d’Albanyà, Maçanet de Cabrenys, la Vajol, Darnius, Agullana, la Jonquera, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Espolla, Rabós, Vilamaniscle, Garriguella, Llançà, Colera i Portbou, i de l‘altra banda francesa -amb una altra associació amb el mateix nom- per Argelés de la Marenda, Banyuls de la Marenda, Cervera, Cotlliure, el Voló, la Roca de l’Albera, Montesquiu, Morellàs, Sant Andreu de Soreda, Sant Genís de les Fontanes, Sant Joan de l’Albera i Vilallonga del Monts.

Segons ha explicat l’arxivera, Erika Serna, “aquest fons està format per 18 capses arxivadores convencionals i cinc volums, que contenen documentació dels anys 1991 fins al 2000 i que sumen dos metres lineals de prestatgeria. El fons està compost per actes de les reunions, nombrosa correspondència, documentació comptable, carpetes d’activitats com la rotulació d’elements turístics i culturals dels municipis del vessant sud de l’Albera, nombroses fires, festes transfronteres, diades de treballs, dossiers d’estudis històrics del patrimoni dels diferents municipis de l’Albera, com a elements més destacats. L’inventari és consultable al cercador de fons i documents del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya”. 

Albera Viva va intentar potenciar amb projectes comuns els dos costats de la frontera, amb la promoció de productes autòctons, la recuperació i la difusió d’elements arquitectònics i naturals d’ambdós costats, itineraris, senyalització d’espais, confecció de material de difusió de la zona com llibres, tríptics, pòsters, la recuperació i manteniments de camins històrics que enllacen ambdós vessants pels diferents colls de la serralada i la promoció d’intercanvis transfronterers a tots nivells.