Albera Salut organitza caminades saludables a Peralada, Garriguella, Vilajuïga i Sant Climent Sescebes

2014-05-12 10:00

Amb motiu del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial Albera Salut realitzarà caminades saludables pels diferents municipis de l’àrea per tal de demostrar com l’activitat física ajuda a reduir la tensió arterial (es farà una presa de la tensió arterial). El lloc de trobada serà als consultoris. El calendari de caminades és el següent el dimarts 13 de maig a Peralada a les 09:30h, el dijous 15 a Garriguella a les 10:30h i a Vilajuïga a les 11h i el divendres 16 a Sant Climent Sescebes a les 09h. 

També l’entitat participa amb la XV Setmana Sense Fum del 26 al 31 de maig fent revisions de salut bucal i comprovant l’estat dels pulmons de les persones fumadores majors de 50 anys per tal de demostrar que el consum de tabac afecta negativament a la salut oral de moltes maneres. Pot provocar mal alè, taques a les dents, pèrdua del sentit del gust i inflamació del paladar. També augmenta el risc de càries, d’infeccions per fongs i el risc de patir càncer oral. La nicotina redueix el flux sanguini a la mucosa oral i això impedeix que arribin correctament els nutrients a la geniva. El tabac afavoreix l’inici i la progressió de les malalties de genives com la gingivitis i la periodontitis que afecta a les estructures de suport de les dents. Aquestes malalties no solen anar associades al dolor i es diagnostiquen i tracten tard amb molta freqüència. 

El càncer oral sovint també és diagnostica massa tard i la supervivència als cinc anys volta el 50%. En aquest cas el quitrà del tabac n’és el principal responsable. Existeixen altres factors que incrementen el risc de patir càncer per si soles o associades al tabac com la consumició d’alcohol en excés, l’exposició al sol sense protecció (càncer llavial i cutani en general) i alguns virus com el del papil·loma humà (càncer oral i el genital femení).

El risc més gran l’assumeixen les persones que comencen a fumar a l’adolescència. Els nens i adolescents són més susceptibles als efectes carcinògens que conté el fum del tabac. Actualment més del 25% del jovent fuma de manera habitual. Totes les formes de fumar són perilloses per a la salut: les cigarretes, la pipa, els puros i el tabac que es mastega. Els principals signes i símptomes de lesions precanceroses o canceroses a la cavitat oral són les nafres a la boca que no curen en 15 dies i tumoracions en teixits tous. No sempre s’acompanyen de dolor.