Albera Salut posa en marxa el primer Banc d’Ajuts Tècnics de la comarca per a persones dependents

2011-01-30 08:00

Albera Salut, l’entitat que gestiona els consultoris de dotze municipis de la zona de l’Albera, ha posat en marxa un Banc d’Ajuts Tècnics destinat a persones amb algun tipus de dependència. Es tracta d’una experiència innovadora i pionera a la comarca, que facilita l’intercanvi de material ortopèdic entre aquelles famílies que ho necessiten, aprofitant d’aquesta manera el material que ja no utilitzen.

Dels 7.000 usuaris dels catorze consultoris que gestiona l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Peralada, una part important són persones d’edat avançada que presenten algun tipus de dependència física, ja sigui crònica o temporal. Quan precisen d’algun tipus de material ortopèdic, el metge de capçalera els deriva a l’hospital de referència perquè l’especialista prescrigui l’ajut tècnic més adequat en funció del seu tipus de dependència. Mentre es tramita la petició, Albera Salut posa a la seva disposició el Banc d’Ajuts Tècnics, per tal que la persona dependent pugui accedir el més aviat possible al material ortopèdic necessari. “A part d’aquests casos, el banc també està pensat per aquelles persones amb pocs recursos que no poden permetre’s la compra del material prescrit”, explica el doctor Lluís Martínez Via, director d’Albera Salut. 

El Banc d’Ajuts Tècnics accepta en dipòsit tot tipus de material ortopèdic, com ara llits articulats, grues elèctriques, cadires de rodes, aparells per pujar i baixar caminadors, matalassos antiescares, baranes, gandules per a la banyera, alçadors per al bany o crosses, entre d’altres. Els serveis socials d’Albera Salut faran la valoració pertinent a l’hora de deixar aquest material en règim de préstec als seus usuaris, que s’han de comprometre a retornar-lo en bon estat quan ja no els faci falta. L’entitat gestiona catorze consultoris locals: Espolla, Pedret i Marzà, Rabós, Mollet de Peralada, Masarac, Vilajuïga, Sant Climent Sescebes, Garriguella, Cabanes, Vilabertran, Vilamaniscle, Peralada, Vilanova de la Muga i Vilarnadal.