Agustí Vehí rep el premi Crims de Tinta de mans del conseller Felip Puig

2011-06-30 23:00

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha lliurat aquesta tarda el IV Premi Crims de Tinta de novel·la negra, d’intriga i policíaca en llengua catalana al policia i escriptor i sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres Agustí Vehí per la seva novel·la ‘Quan la nit mata el dia’. Puig s’ha mostrat partidari de consolidar el premi com a eina d’aproximació dels cossos policials a la ciutadania i de convertir-los en protagonistes en àmbits culturals i de lleure per assolir la plena normalitat com a país: “En la mesura que iniciatives com aquestes facin que la missió de la policia catalana tingui cada vegada més aproximació, estigui més present també en la literatura catalana, crec que anirem aconseguint el que ens proposem: normalitzar plenament el nostre país des d’aquesta perspectiva, d’una estructura, d’una institució que és fonamental pel funcionament d’una societat democràtica”.

El Premi Crims de Tinta, que enguany està dotat amb 5.000 euros, ha estat per la novel·la Quan la nit mata el dia, que ha resultat guanyadora per unanimitat, segons un jurat integrat per Paco Camarasa, Jordi Canal, Àlex Martín Escribà, Marc Pastor i Isabel Obiols. El responsable de la Llibreria Negra y Criminal i membre del jurat, Paco Camarasa, que també ha estat present a l’acte de lliurament del premi, ha subratllat “l’alt nivell de les obres finalistes que van suscitar un debat viu i apassionant” i ha destacat que la novel·la d’Agustí Vehí va resultat guanyadora per unanimitat desprès de llegir i valorar 22 obres presentades.

L’autor empordanès Agustí Vehí, que és sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i que també ha publicat diverses novel·les, s’ha mostrat “profundament” agraït per aquest reconeixement i ha destacat que l’obra és “un intent complicat d’explicar la complexitat del franquisme”, “una dictadura militar encara que avui es pinta d’una altra manera”.

Quan la nit mata el dia és una història negra de tall clàssic, que retrata amb un estil i una llengua naturalistes, tocs d'humor i de costumisme empordanès i un coneixement profund de la història de Figueres i del funcionament de la policia franquista. La novel·la, que serà publicada per La Magrana, es preveu que surti publicada al setembre segons ha avançat el director editorial.

Agustí Vehí (1958) és sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor de la Escola de Prevenció i Seguretat Integral (UAB), i doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de les novel·les Abans del silenci (2009, premi Ferran Canyameras) i Ginesta pels morts (2010).