Agustí Vehí guanya el quart premi Crims de Tinta

2011-06-28 15:30

El sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i historiador Agustí Vehí és el guanyador del quart Premi Crims de Tinta amb la novel·la Quan la nit mata al dia. El premi, amb una dotació de 5.000 euros, va ser instituït l’any 2008 pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya. El Conseller d’Interior, Felip Puig i el Director editorial de La Magrana, Joaquim Palau, lliuraran aquest dijous el premi a la sala d’actes del Departament d’Interior.

Sinopsi de l’obra
El delegat local de la Falange a Figueres, Juan Antonio Hinojosa, apareix mort al seu llit una nit de març de 1958. Està mig nu i algú li ha clavat al crani una pesada creu de fusta i metall i li ha lligat un cinturó al coll. El pis és ple com un ou d'abastiments de tota mena que contrasten de manera força obscena amb la precarietat i la grisor del moment. El panorama aconsella al comissari esparar instruccions de Madrid abans de decidir com procedir amb el cas. I Madrid mana silenci. Oficialment, Hinojosa ha estat cridat a la capital. Oficiosament, s'haurà d'investigar fins on es pugui. Els inspectors Iríbar, de la Brigada d'Investigació Criminal, i Lopera, de la Político-Social, tenen punts de vista diferents. Mentre el primer malda per descobrir la identitat de l'assassí o assassina, el segon es dedica a sabotejar la investigació amb prepotència casernària. ¿Es troben davant d'un cas polític, econòmic, passional o d'una venjança? Mentre acaricia amb la mà tensa una medalla trobada a l'escenari del crim amb les inicials G. M. N, Iríbar pensa que amb els antecedents d'Hinojosa qualsevol cosa és possible.

Amb un estil i una llengua naturalistes, tocs d'humor i de costumisme empordanès i un coneixement profund de la història de Figueres i del funcionament de la policia franquista, Agustí Vehí ha trenat una història negra de tall clàssic que li ha valgut l'obtenció del IV Premi Crims de Tinta.