799 figuerencs de l’exterior no podran votar en les properes eleccions municipals

2011-03-09 09:00

L’INE (Instituto Nacional de Estadística) ha publicat les dades tancades a 1er de gener de 2011 desagregades per municipis d’inscripció, segons que ha informat la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). El total de votants catalans que haurien pogut participar a les eleccions municipals del 22 de maig és de 136.421 persones, d'aquests 799 són figuerencs.

El passat 21 de desembre de 2011, el Congrés dels Diputats va aprovar per majoria la proposta de reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) que suprimeix el dret de vot pels residents a l’exterior a les eleccions locals, consells insulars, cabildos insulares i al Conselh d’Aran i preserva, finalment, el dret de vot a les eleccions autonòmiques, generals i referèndums pels residents a l’exterior.

Des de la FIEC van manifestar en el seu moment que no poden donar suport a un text que, en principi, i s’argumenti com s’argumenti, introdueix restriccions i diferències en el dret de vot entre residents a l’Estat espanyol i residents catalans i espanyols a l’exterior. Les interpretacions sobre aquesta reforma van ser, lògicament, contradictòries segons qui explica el seu significat. Pels partits que li donen suport no se suprimeixen drets, però per una gran part del moviment associatiu dels catalans i espanyols a l’exterior la reforma de la llei restringeix un dret fonamental com és el vot. Tot i així, l'INE ha publicat les dades desagregades per municipis corresponents al residents a l'exterior inscrits al CERA (Censo Electoral de Residents Absents) en vistes de les properes eleccions municipals. 

A la demarcació provincial de Girona: de la capital, Girona (1.818), seguida de Figueres (799), Blanes (572), Roses (432), Palamós (335), Sant Feliu de Guíxols (334), Palafrugell (318), Lloret de Mar (310), Olot (293), Puigcerdà (232), L’Escala (250).