420 persones pugen a peu a Sant Pere de Rodes per iniciar l'Any Sant al monestir

2013-05-06 10:00

La celebració de l'Any Sant al Monestir de Sant Pere de Rodes ha començat aquest diumenge 5 de maig amb una pujada a peu. Des dels 8 pobles que es troben a la falda de la serra de Rodes (Llançà, La Vall de la Santa Creu, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Roses, Palau-saverdera, Pau i Vilajuïga) 420 persones van pujar a peu al monestir. Els caminants més matiners van ser els de Roses, que a les 7 del matí van enfilar camí, i poc després ho feien els de Vilajuïga, d’on van pujar més de 120 persones. 

Tots van es van aplegar al poble de la Santa Creu, davant l’església de Santa Helena, que es va obrir per a l’ocasió. A la plaça, els caminants van ser rebuts tal i com els monjos de Sant Pere de Rodes rebien els pelegrins durant l’Any Sant, amb pa i arengades elaborades pel restaurant de la Cuina del Tallafoc de Vilajuïga. Els cellers Espelt i Empordàlia van posar-hi el vi i, a més, es va obsequiar al caminants amb la reproducció d’una pellofa del segle XVII del monestir editada especialment per la ocasió (les pellofes eren monedes d’ús intern de Sant Pere de Rodes que servien per a pagar determinats serveis i que es podien canviar per moneda d’ús legal). 

A les 12 es va fer una ballada de sardanes a la plaça de Sant Pere de Rodes amb la cobla dels Rossinyolets de Castelló d’Empúries, que van tocar 6 sardanes seleccionades entre les que al llarg dels anys s’han composat en honor al monestir i la muntanya de Verdera. 

Més de 850 persones van visitar el monestir, que va fer jornada de portes obertes per celebrar l’inici de l’Any Sant. Els assistents van gaudir de visites guiades gratuïtes que incidien en la importància dels Anys Sants i els pelegrinatges per a la comprensió històrica del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes. 

El director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i l'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, van agrair la presència de tots els assistents, dels caminants i dels voluntaris que van fer possible aquesta jornada,  i es va donar per inaugurat l'Any Sant a Sant Pere de Rodes. L’acte va ser organitzat pel Museu d’Història de Catalunya, el Parc Natural de Cap de Creus i l’Associació Via Pirena, i es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració dels 7 Ajuntaments implicats en la Pujada i més de 30 voluntaris.