40 efectius de les ADF i 11 vehicles vetllaran contra els incendis aquest estiu 2014 a les comarques de Girona

2014-06-21 15:00

La Diputació de Girona, l'Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà i les Federacions d'ADF de la Selva i la de Gavarres-Ardenya/Cadiretes-Montgrí han presentat aquest matí de dissabte el dispositiu de vigilància contra incendis per aquest estiu 2014.

Per al finançament d'aquest dispositiu, la Diputació farà una aportació de 122.400 euros, els quals serviran per mobilitzar onze vehicles de les ADF i unes 40 persones entre personal contractat i voluntaris de les mateixes associacions, incloent treballadors de camp, coordinadors i coordinadors radiofònics. Les seves tasques durant aquest estiu consistiran en serveis itinerants de detecció de conductes de risc, informació i primera actuació en petits incendis. L'Associació ADF Alt Empordà rep 51.000 euros. El seu àmbit d'actuació inclou els massissos de l'Albera i Cap de Creus. Hi participen 12 treballadors de camp i un coordinador.

La presència de les ADF possibilita operar amb personal bon coneixedor del territori que també està preparat per afrontar i canalitzar degudament situacions d'emergència. Aquesta presència permanent al territori fa que les actuacions puguin ser immediates en la fase inicial dels incendis, quan poden resultar més efectives.

El dispositiu és especialment útil per facilitar la coordinació entre ADF i la comunicació d'aquestes amb gestors dels espais d'interès natural, servei de prevenció d'incendis forestals, cos d’agents rurals i bombers. El dispositiu s'estableix principalment en zones d'interès natural, parcs i espais inclosos a la xarxa Natura 2000 que alhora estan qualificats d'alt risc d'incendi i inclosos en perímetres de protecció prioritària i que abasten els sectors denominats Alt Empordà, Gavarres, i Montseny.

La presentació del dispositiu de vigilància ha anat a càrrec del vicepresident de la Diputació, Miquel Calm, els presidents de l’Associació d’ADF Alt Empordà, la Federació d’ADF Les Gavarres-Ardenya/Cadiretes-Montgrí, Federació d’ADF de La Selva i l’alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, Josep Roquet. L’acte s’ha fet precisament en aquest municipi per commemorar el vintè aniversari de l’incendi que va afectar Sant Feliu l’any 1994 i en el marc del qual es preveuen exposicions, taules rodones i una jormada forestal.