150 figurants participaran al Pessebre Vivent de Llers que es farà sis dies

2012-12-14 08:00

A partir de diumenge 23 de desembre, els jardins de Can Casagran acolliran de nou el Pessebre Vivent de Llers, la representació oberta i gratuïta del naixement de Jesús més multitudinària de tota la comarca. L’edició d’enguany incorpora un nou recorregut que permet percebre millor tots els quadres representatius. 

Distingeixen el Pessebre de Llers escenes singulars com ara el Campament romà –amb la taverna, la presó, les aigües termals, la sala d’olis i massatges–, el neguit del Profeta Zacaries, el Cau del dimoni –que provoca l’esglai dels més menuts amb l’espetec del foc–, l’Encantador de serps, els Leprosos pidolaires, el bestiar –el bou, la mula i xais, porcs, cavalls, aviram...–, el Caganer i el Pixaner... Des de de l’Anunciació fins a l’Establia, el recorregut no passa per alt el palau del Rei Herodes –amb la matança dels innocents– ni el camí dels Tres Reis fins a l’Adoració. Tampoc no hi manquen les escenes clàssiques que recreen i adapten el Betlem històric al pessebrisme català: els horts, el mercat, les botigues, els oficis –fusters, picapedrers, filadores, llenyataires–, els pastors, l’escola, la vida en família... I és clar, sent a Llers, no hi podia mancar un olivet i un racó dedicat a les bruixes. 

Tanmateix, el text del Pessebre –original del periodista Francesc Cruanyes, resident al poble–, combina el relat de les escenes bíbliques i tradicionals amb esquitxos d’actualitat. Així, la veu en off lamenta el pes de les noves infraestructures –el TGV, la MAT, l’Autopista, la Presó– que han fragmentat el territori, i alerta de la proliferació de Pares Noel que amenacen els Tres Reis. 

Més de 150 figurants 

La representació és una iniciativa de l’Associació Juvenil Brullersenca que mobilitza gairebé tot el poble. A la vista, més de 150 figurants guarnits amb robes que sintetitzen la manera de vestir de la Judea de fa dos mil anys amb la indumentària tradicional catalana i rural. El muntatge musical és obra del llersenc Jordi Pons Pous. 

Les funcions es desenvolupen a Can Casagran, antic casalot senyorívol que actualment acull l’Ajuntament de la població. El recinte comprèn la mansió i un bosc tancat, on es realitza el Pessebre. 

Les funcions estan programades per als dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 i 6 de gener de 2013, cada dia amb doble representació, a les sis i a les set del vespre. Com sempre, l’entrada és de franc. L’itinerari és absolutament apte i segur per a les criatures i per a les persones amb mobilitat reduïda. A la sortida, s’ofereix als visitants galetes i garnatxa i se’ls convida a fer aportacions voluntàries per garantir la continuïtat gratuïta de l’espectacle.