A molts punts de Catalunya ha plogut més en 3 dies que en els darrers sis mesos

2013-11-19 17:00

Entre el dissabte 16 i el dimarts 19 de novembre a primera hora del matí un important episodi de precipitació ha afectat tot el Principat, acumulant quantitats superiors als 100 mm al litoral i prelitoral, al Pirineu més oriental i al sud de les comarques de ponent i de la Catalunya Central. Els màxims de precipitació, amb alguns registres superiors als 200 mm, s’han localitzat a diversos sectors del prelitoral, molt especialment entre el Priorat i la Ribera d’Ebre, així com a les muntanyes de Prades.

La característica més important d’aquest episodi ha estat la persistència i l’extensió de la precipitació, fet que ha permès que s’acumulessin quantitats abundants arreu del país, només amb l’excepció d’alguns punts del Prepirineu occidental on s’han recollit poc menys de 20 mm al llarg de l’episodi.

A bona part del país aquest episodi ha arribat després d’un estiu i una tardor força secs, fins al punt que en alguns casos ha plogut més en 3 dies que no pas en els 6 mesos anteriors, com és el cas d’un 13% de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), totes elles situades al sud del país. A Falset (el Priorat), on s’han recollit 250,3 mm al llarg de l’episodi, només s’havien acumulat 131,4 mm en els més de 6 mesos que van de l’1 de maig al 15 de novembre de 2013.

A banda de la precipitació acumulada, l’episodi també ha provocat vent fort de llevant i gregal, onades de fins a 3 metres d’altura arran de costa, neu a cotes baixes de l’extrem sud del país dissabte al matí i una important nevada al Pirineu, especialment a l’oriental, entre diumenge i dimarts.