22 municipis de l'Alt Empordà en emergència per sequera

2023-08-02 16:00

Els municipis que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passaran a l’escenari d’emergència la propera setmana, que es quan es preveu que es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). 

La declaració d’emergència afectarà 22 municipis de l’Alt Empordà que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià Muga. Comprenen una població de total de 24.399 habitants. Es tracta d'Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Mesures de la situació d’emergència:

Es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi.
Es suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
Reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials.
Reduir un 25% els consums d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg).
Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
Es prohibeix l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d’aigua dolça.
Es prohibeix netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.
Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics.

Aportacions des del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona

Mentre duri la situació d’emergència, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, com també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera.