22 municipis de la comarca de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga passaran de l'emergència a l'excepcionalitat

2024-05-28 17:00

El Govern de la Generalitat ha anunciat avui, després d’una nova reunió del Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS), un canvi d’escenari per sequera que beneficiarà la comarca de l’Alt Empordà. L’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix 22 municipis de l’Alt Empordà, passarà de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat. Actualment, aquest aqüífer mostra una recuperació consolidada dels seus nivells, situant-se als 16,18 metres sobre el nivell del mar, tenint en compte que abans de les pluges va assolir uns valors de 13,7 metres. El canvi d’escenari entraran en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La situació d’excepcionalitat a l’aqüífer del Fluvià Muga permetrà disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d’emergència era de 200 litres). Així mateix, es mantenen les mesures d’estalvi següents:

Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.

La resta de mesures en aquest escenari les podeu consultar en aquest enllaç.

Pel que fa a la resta d’unitats, les que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella, tot i la lleugera millora de les reserves, s’ha decidit mantenir els escenaris actuals com a mesura de precaució, tenint en compte que l’increment de volums ha estat lleuger abans d’entrar a l’estiu, que és l’època de l’any amb més consum, major evaporació per la calor i una menor afluència de pluges.