Terra de Trobadors potencia l'apartat de música medieval

2016-08-26 19:00

Del 8 a l'11 de setembre la ciutat de Castelló d'Empúries acollirà el XXVI Festival Terra de Trobadors, considerat com un dels certàmens més important del país dins l'àmbit de les commemoracions de fets i de recreacions històriques.

Al conjunt d'activitats que faran retornar la vila de Castelló d'Empúries al seu passat medieval, enguany s'ha programat un complet programa de musica medieval que fa que la música tingui un paper determinant en el festival.

Una de les novetats és el cicle de música medieval "So de Lonh", el qual neix amb una clara voluntat pedagògica i divulgadora de les músiques medievals. Per aquesta edició formaran part d'aquest cicle els concerts "Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort", del mestre Jordi Savall i la formació Hespèrion XXI; "Ramon Llull i la música. Vici i virtut, sagrat i profà" de l'ensemble Locus Desperatus; i "Cantaven los aucells a l'alba" del cor femení Auditexaudi.

A més, l'oferta de música del festival Terra de Trobadors es complementa amb una línia d'espectacles musicals de carrer que, dins el context medieval, combina l'aire festiu amb diferents estils que comprenen des del folk medieval, tonades tradicionals, ritmes àrabs i música d'arrels celtes. 

Els diferents grups actuaran de forma itinerant al llarg dels diferents dies del festival, realitzant un circuit per les 13 tavernes medievals que hi haurà instal·lades.

En aquest mateix sentit, també s'han programat quatre concerts gratuïts durant les nits del Terra de Trobadors amb els grups musicals Berros de la Cort, Strella do Dia, Jabardeus i Acibreira, a la portalada de la Basílica de Santa Maria.

Finalment, una de les principals novetats del conjunt d'actuacions teatrals del Terra de Trobadors és "La Taverna di Enrico" de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (Premi Nacional de Cultura 2015). L'espectacle està basat en la història d'Enrico Provinciale, tortosí d'ascendència genovesa, que és el propietari d'una taverna on conviuen en entranyable concòrdia àrabs, jueus i cristians. Havent estat expulsats repetidament d'arreu on els acollien, el comte Ponç Hug IV d'Empúries els dóna l'oportunitat d'establir la Taverna dins les muralles de la vila. L'espai està freqüentat per rodamons, pelegrins i fugitius, als quals l'Enrico ofereix menjar i allotjament a canvi d'un espectacle per complaure a la clientela habitual. L'espectacle es podrà veure el dissabte 10 de setembre a les 13h, 17h, 19.30h i 23h al Claustre de Santa Clara. 

L’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell ha destacat “l’aposta musical del festival que gairebé és un festival dins del festival on els amants de la música medieval i trobadoresca podran gaudir d’una programació de qualitat i molt rigorosa amb les celebracions musicals de l’època”.