Soldevilla presenta la seva primera novel·la 'L'amic de Praga'

2018-01-25 10:30

El dijous 1 de febrer a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres es presenta la primera novel·la de Joan Manuel Soldevilla L'amic de Praga (editada per Columna). La presentació, a tres quarts de vuit del vespre, anirà a càrrec de la catedràtica de literatura Maria Barios i l'autor.

Amb la combinació de documents reals –cartes, notícies de premsa, memòries, informes policials– i de recreacions literàries, L'amic de Praga es presenta com un intens exercici narratiu en què els lectors, al mateix temps que els dos investigadors, van reconstruint una amistat que és, alhora, un retrat en primera línia de l'Europa recent.

Dos joves fan amistat al bell mig de la guerra. La vida els separa i els porta a Xangai, Barcelona, Praga, l'Havana, Girona o Moscou. No es tornen a veure fins que, trenta anys després del seu comiat, una casualitat permet que reprenguin, amb dificultats, la relació. Aquests dos personatges reals, František Kriegel, metge comunista txec, i Jaume Ministral, escriptor i mestre català, van viure una intensa amistat sacsejada pels avatars polítics, bèl·lics i socials del segle passat. Dos investigadors empordanesos de ficció, la Dacs i en Tarongi, emprenen l'aventura de recuperar aquesta història fascinant. 

Joan Manuel Soldevilla Albertí (Barcelona, 1964) és catedràtic de literatura a l'institut Ramon Muntaner de Figueres i estudiós dels mitjans de comunicació de massa. Ha estat professor a la Universitat de Girona i comissari de diferents exposicions relacionades amb el món del còmic i la literatura popular i ha obtingut diversos premis i reconeixements en el camp de l'assaig i el periodisme. És autor de l'Abecedari de Tintín (2002), El pare de Carpanta i Zipi y Zape (2005), Capitán Verne –amb Maria Mercè Cuartiella– (2005), Univers Hergé (2005), El mundo de Escobar –amb Antoni Guiral– (2008), Som i serem (tintinaires) (2013), Jaume Ministral i Masià (2013), Debrigode, el escritor de los prodigios –amb Alejandro M. Viturtia– (2014), La maleta de Figueres –amb Josep Maria Dacosta– (2015), Àngel Puigmiquel, una aventura gràfica (2015) i Don Quijote en Barcelona. La ciudad imaginada (2016).