Santi Vila i Ferran Adrià presenten el projecte elBulli1846 que es vol obrir el 2016

2014-02-07 12:30

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i Ferran Adrià han presentat avui elBulli1846, un projecte impulsat per Ferran Adrià i Juli Soler i que té com a objectiu el desenvolupament d’un centre de recerca en cuina d’avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació d’alt nivell, amb un centre expositiu obert als visitants a la Cala Montjoi de Roses. El projecte preveu una inversió, a través de elBullifoundation, de 9 MEUR i un termini d’execució de 18 mesos, a més de la donació a la Generalitat, per part de Juli Soler i Ferran Adrià, dels terrenys i edificis del nou espai.

Aquestes instal·lacions se situarien en el mateix emplaçament que elBullirestaurant, una institució de referència i prestigi mundial que ha situat Catalunya en el primer nivell de la gastronomia internacional.

A elBulli1846, a Cala Montjoi, s’hi ubicarà el Lab Creatiu denominat elBulliDNA. Així, elBulliDNA és un equip creatiu de 30 persones, professionals de la gastronomia i de diverses disciplines que exploraran i experimentaran durant vuit mesos a l’any sobre l’eficiència en la creativitat utilitzant la cuina com a llenguatge a través del “Decoding of the Culinary Process”, presentat el mes de gener passat a Nova York.

A més, aquest equip serà l’encarregat d’obrir 20 dies l’any, durant un mes, elBullirestaurant, on el 50% de les places seran gratuïtes i atorgades per sistemes de sorteig i l’altre 50% hauran d’assegurar la recaptació de fons fundacionals per perpetuar la missió de la fundació. Tanmateix, els costos operacionals d’elBulli1846 seran coberts mitjançant el mecenatge privat, així com per la pròpia activitat d’elBulli1846.

ElBulli1846 serà també un espai visitable prèvia reserva d’entrada a través del  web, i com a espai expositiu oferirà als visitants un recorregut per la història de la cuina d’avanguarda i, al mateix temps, un replantejament del propi concepte d’exhibició cultural amb l’ajuda de les últimes tecnologies, que tindran un paper molt important on el partner tecnològic serà Telefónica.

Així, pretén ser un espai articulat com un itinerari per a la difusió de la creativitat i la innovació, utilitzant la cuina com a llenguatge, a través de l’evolució d’elBulli i el treball d’elBulliDNA, contextualitzant què és cuinar i quin va ser l’origen de la cuina.

ElBulli1846 en el seu àmbit més ampli té per objecte convertir-se en un centre de referència per a la divulgació i exploració de la creativitat i també en un centre expositiu per tal de perpetuar el llegat de la història i esperit d’elBulli en el futur.

L’arquitectura

El projecte d’arquitectura i paisatgisme d’elBulli1846 ha estat desenvolupat pel despatx d’arquitectura Cloud9 d’Enric Ruiz Geli, pel taller de diseny Ruiz Narvaiza Associats i per l’estudi de paissatgisme Estudi Marti Franch.

Físicament, elBulli1846 es disposarà en dos espais situats al paratge de Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus. El més proper al mar, a la banda est de la carretera, acull actualment les instal·lacions on elBulli ha vingut desenvolupant la seva activitat de restauració. En l’espai a l’oest de la carretera es troba l’habitatge anomenat Casa Marketta, fundadora de elBulli.

El projecte preveu la reforma i rehabilitació de l’antic restaurant, juntament amb la construcció de nou equipament, on s’ubicaran tant el lab creatiu elBulliDNA com l’itinerari visitable d’elBulli1846. Així, dels 1.116,18 m2 existents se’n rehabilitaran 896,76 m2, s’enderrocaran un altres 219,42 m2 i es construiran 3.466 m2 d’obra nova. En conjunt, doncs, l’espai tindrà un sostre total de 4.383,50 m2. Gran part de les noves instal·lacions seran soterrades, integrades a l’arbrat existent mitjançant un sistema de murs de pedra que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus.

Pel que fa a l’àmbit situat a l’oest de la carretera, es rehabilitarà la Casa Marketta per destinar-la a campus-residència de l’equip creatiu. Així, es reformaran 529,13 m2, als quals s’afegiran 254,59 m2 d’obra nova soterrada. En total, el projecte d’elBulli1846 incrementa un 213% el sostre actual.

Integració paisatgística

El projecte arquitectònic ha vetllat especialment per garantir la seva curosa integració paisatgística, definint primer l’aspecte exterior de la parcel·la i acomodant després les instal·lacions a l’interior. De fet, gran part de les noves construccions seran soterrades, integrades a l’entorn mitjançant un sistema de murs de pedra esglaonats que evoquen les feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus. Aquests bancals, a més, estaran recoberts de vegetació, cosa que minimitzarà encara més la percepció visual de les construccions.

Lloc de cerca