Salvem l'Empordà de purins comptabilitza en un mapa 35 projectes de noves granges i ampliacions

2016-07-19 21:00

La plataforma Salvem l’Empordà de purins ha fet un recull d’informació sobre projectes per a noves granges o ampliacions de granges existents que actualment s’estan tramitant a la comarca de l’Alt Empordà. La informació prové del seguiment de les publicacions en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) o directament de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) que informa a la IAEDEN-Salvem l’Empordà del procés de les consultes prèvies a les tramitacions d’avaluació ambiental dels projectes.

En el mapa consten, de moment, 35 projectes, però no es descarta que n’hi hagi d’altres o que algun d’aquests projectes pot haver estat o bé aprovat o bé desestimat. El mapa indica la ubicació concreta i el nombre de caps de bestiar del projecte. En cas de les ampliacions de granges existents, s’indica el nombre de caps de bestiar actual i projectat. En el mapa es veu clarament que la gran majoria de projectes s’ubica en els 34 municipis altempordanesos que són declarades com a zona vulnerable en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

En el mapa també s’indica els resultats positius de la campanya Salvem l’Empordà de purins. Per una banda, inclou el projecte d’una nova granja als Masos de Calabuig (Bàscara), desestimat per l’Ajuntament gràcies a les al·legacions presentades pels veïns (punt verd del mapa). Per altra banda, es fa sortir en el mapa els municipis que demanen a la Generalitat que dicti la suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges, mitjançant l’aprovació de la ‘moció per una comarca amb aigües netes i saludables’. A dia d’avui els ajuntaments que han aprovat la moció són els de l’Armentera, Llers i Palau de Santa Eulàlia.