Ramon Solsona obre la Trobada de Cantadors d'Espolla

2013-07-16 08:00

Aquest dimecres 17 de juliol sonarà el tret de sortida de l’onzena edició de la Trobada de Cantadors i de la segona de l’Escola d’Estiu de Glosa. Durant aquests anys, la Trobada ha esdevingut un referent ineludible de la cançó improvisada al nostre país. Les múltiples variants d’aquest gènere (corrandes, garrotins, jotes, cançó de pandero, romanços i altres) s’han mantingut durant decennis a diferents àrees dels Països Catalans, com una de les mostres més característiques de la nostra tradició oral col·lectiva. I amb el programa d’activitats proposat volem contribuir al seu coneixement per part d’un públic cada cop més ampli. Pel que fa a l’Escola d’Estiu de Glosa, en la present edició s’estudiarà la jota, gènere de cançó  molt popular al País Valencià, les Illes Balears i el sud de Catalunya.

L’acte que iniciarà els quatre dies de durada de la Trobada i de l’Escola serà la conferència “Què dius? Miranius. Què deies? Miraneies, i altres respostes rimades”, a càrrec de l’escriptor i divulgador del llenguatge Ramon Solsona.

Ramon Solsona, que inicià la seva carrera com a docent, s’ha donat a conèixer per la seva faceta d’escriptor, i ha rebut premis com el  Premi de la Crítica Serra d'Or 1993 per Les hores detingudes; l’Avui d’articles periodístics 1994; i el Sant Jordi de Novel·la 2010 per L’home de la maleta. El seu últim llibre publicat és Botifarra de pagès (2013), on satiritza en vers l’actualitat política catalana. També ha col·laborat a diversos mitjans de comunicació, com La Vanguardia, Avui, Catalunya Ràdio, RAC1 o TV3, amb diversos espais dedicats a la difusió del coneixement de les paraules i dels seus usos. 

Ramon Solsona pronunciarà aquesta conferència en el marc d’un acte institucional a la sala la Fraternal del poble d’Espolla, en la qual participaran el Sr. Carles Lagresa i Felip, alcalde d’Espolla; el Sr. Josep Maria Tegido-Mallart, membre de l’Associació Cultural La Fraternal i de l’Associació Cor de Carxofa; la Sra. Mònica Pereña Pérez, Sotsdirectora General de Llengua i Plurilingüisme d’Ensenyament; i el Sr. Josep Fernández Menchón, adjunt al Director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona.