Proposen fer 108 salutacions al sol a Vilabertran el 29 de juny

2014-06-23 09:00

Diumenge 29 de juny a les sis del matí davant del Monestir de Santa Maria de Vilabertran, es proposarà una jornada de ioga solidari a benefici de la Creu Roja. Hi han col·laborat diferents persones i centres de ioga i compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilabertran. 

Aquesta jornada és sense ànim de lucre i hi participen professors i centres de ioga o practicants de diferents parts de Catalunya. Es reuniran per realitzar una de les sèries més conegudes dins del ioga “La salutació al Sol”.

En la mitologia hindú, el sol és adorat com a símbol de salut i d'immortalitat. El Rig Veda declara que "Surya és l'Ànima, dels éssers animats i inanimats". La Salutació al Sol té el seu origen en una sèrie de postracions al sol. Tradicionalment el realitza l'alba, de cara al sol naixent. 

La Salutació al Sol és una seqüència de dotze posicions realitzades com un sol exercici continu. Cada posició és la contra postura per l'anterior, estirant el cos d'una forma diferent, expandint i contraient alternativament el pit per regular la respiració. La pràctica diària d’aquesta sèrie, dona gran flexibilitat a l'espina vertebral, les articulacions i el cos en general.

La salutació el sol es coneix amb el nom de : Surya Namaskar . Surya significa sol, Namaskar significa honrar o saludar amb sentit devocional. El seu origen està en els rituals vèdics de devoció a la deïtat solar hindú Surya. 

En totes les tradicions de ioga es practica Surya Namaskar pels beneficis físics i mentals que proporciona:
des concentració fins depuració o neteja d'òrgans interns, desenvolupa més lleugeresa, proporciona alegria i un toc devocional d'honrar tot allò que ens contacti amb l'aspecte lluminós.

Perquè fem 108?

Fem 108 Salutacions al Sol per celebrar el solstici. El nombre 108 ajuda a coordinar el ritme del temps i l'espai, ens manté en harmonia amb els poders espirituals de la natura. En altres paraules, sincronitzem la ment, cos i esperit amb els cicles de la natura. 

Les tradicions expliquen diferents simbolismes pel número 108. 108 línies d'energia convergeixen per fer el xakra del Cor, 54 lletres en l'alfabet sànscrit, 54 per l'energia femenina i 54 per l'energia masculina donen 108, es diu que són 108 desitjos terrenals, en l'astrologia hi ha 12 constel·lacions i 9 segments d'arc anomenats chandrakalas, 12 vegades 9 igual a 108, els dotze quadrants del cel o les dotze hores del sol multiplicades per 9 com nombre de l'última escala evolutiva de la consciència és igual a 108, es diu que són 108 gopis o servents de Krishna, el diàmetre del Sol és 108 vegades el diàmetre de la terra, hi ha 108 noms de cada Atman o deïtat, l'ànima o centre humà passa per 108 etapes en el viatge,, 108 punts marma en el cos subtil, en el budisme, hinduisme, islamisme, jainisme, i sikhisme es veu el nombre 108 com sagrat, tots utilitzen un rosari amb 108 comptes per fer oracions, 108 és un nombre "complet", carregat d'un gran simbolisme en la filosofia i metafísica del ioga i moltes altres religions i disciplines espirituals, i per tant sagrat. Un dígit de tres xifres, múltiple de tres i els components sumen nou, que és tres vegades 3. I tres és el nombre que representa el suprem equilibri, el diví; la trinitat o triple aspecte de Déu és representat al 3, reflectida en la vida humana és el 6, aquests dos nombres associats (Déu i home), sumats són 36 i que en ser multiplicats per la presència divina de 3 resulta 108.

L'un representa l'ànima individualitzada, el zero a l'ànima absoluta o Déu i el vuit a l'infinit: "L'ésser humà a través de Déu arriba al infinit". En realitzar 108 salutacions al Sol, generem una energia específica la freqüència té una significat espiritual de totalitat.