Pergamins de la família Pagès de Vilatenim a l'Arxiu Comarcal

2014-09-08 17:00

Maria Eugènia de Pagès i Berges, veïna de Barcelona i propietària del fons familiar de can Pagès de Vilatenim, ha fet recentment un dipòsit a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà que està format per 98 pergamins, la meitat dels quals són compravendes de feixes de terra centrades en Vilatenim i alguna població veïna amb dates extremes que van del 1317 al 1634.

Segona explica l'arxivera comarcal, Erika Serna, els avantpassats de la família Pagès “disposaven de terres per treballar-hi, majoritàriament amb vinya plantada i algunes oliveres, als paratges coneguts amb els noms de Ses Tortes, Canells, Salmell, les Hortes, Llonganya, lo Clos, la Feixa d'en Garrigó, Sa Salanqueta, el Camp de les Oliveres, Pont Moragues... de petites dimensions, totes situades a la parròquia de Sant Joan de Vilatenim, encara que disposaven d'alguna propietat a Vila-sacra i el Far. Prestaven censos als senyors de la zona, vescomte de Peralada, al monestir de Sant Pere de Rodes i a Santa Maria de Vilabertran.”

El conjunt dels 98 pergamins han quedat agrupats en diferents seccions: familiars –testaments, capítols matrimonials, donacions, concòrdia-, administració del patrimoni compravendes, crèdits, censals, debitoris-, parroquials, judicials, municipals i personals. La consulta és pot fer entrant a Arxius en línia https://cultura.gencat.cat/arxius/acae on també s'inclouen les digitalitzacions de tots els documents.

La historiadora recorda que “la família de Pagès és una nissaga molt coneguda a l’Alt Empordà per dues raons: la primera, per un escriptor i poeta del segle XIX d’aquesta família, Anicet de Pagès i Puig, i l’altra perquè en l’actualitat hi ha un reputat restaurant a la casa pairal de Vilatenim. Cal destacar que el pergamí més antic data del 1317 i fou signat a la notaria de Peralada. És una venda feta per Pons Vilatenim, del mateix lloc, a favor de Pere Deulosal de Vilatenim i de la seva dona Guillema, d’un clos de terra situat al costat d’una altra propietat seva, per un preu de 60 sous melgaresos, que confessa haver rebut -”la dita peça de terra afronta a solixent amb un clos de Bertran Martí, a migdia i ponent ab una era i casa de dit venedor”- i es reserva la directa senyoria de dit clos per al cavaller Ramon de Vilatenim en lluïsmes i foriscapis. La venda també va ser ratificada per Beatriu, esposa del venedor Pons de Vilatenim.”