Pep Gou, caporal: 'El parc de bombers de Figueres és un dels pitjors de Catalunya'

2015-02-12 20:00

Yolanda Falcon / AE Comunicació

Els bombers de Figueres han volgut denunciar públicament les greus deficiències amb què han de treballar dia a dia. Una precarietat que segons el caporal Pep Gou es fa "insostenible". Actualment són una plantilla de 29 bombers operatius, tot i que haurien de ser 33. "Ens falten dos sergents i dos caporals. Hi ha tres companys més que han hagut de deixar el servei actiu i que ara fan tasques de logístiica. La situació s'agreujarà aquest any quan es jubilin dos companys i un tercer ho farà al gener del 2016. Com que no es considera els bombers un servei essencial des del 2009 no es cobreixen les vacants", ha explicat el caporal Pep Gou.

Pel que fa a les instal·lacions, s'ha enumerat un a un els problemes i les mancances algunes d'elles qualificades de "perilloses" pels treballadors i per les persones que el visiten. "Ni l'edifici ni el lloc no està en condicions. Això fa que el parc que és comarcal no pugui tenir els equipaments que hauria de tenir com ara un heliport, la base del Graf o una aula de formació. L'equipament s'està resentint de les retallades per la crisi i el ciutadà en surt perjudicat", ha explicat Pep Gou. Entre les deficiències amb les que conviuen els bombers hi ha que l'equip d'excarceració que utilitzen per rescat les persones en cas d'accident de trànsit està obsolet. "Són equips de finals dels anys 80 i principis dels 90. Són insuficients per tallar vehicles d'última generació". Aquesta situació s'agreuja amb el fet que les mànegues han superat la seva data de caducitat. "Després de nombroses queixes, els nostres caps ens van prometre un equip d'excarceració nou que havia d'arribar abans de finals del 2014. Tot ha acabat en fum", han explicat els bombers, tot afegint: "Si hem de continuar treballant utilitzant uns equips obsolets en els rescats de persones de l'interior dels vehicles, estem abocats al fracàs".

Altres deficiències en l'equipament són els forats del sostre del magatzem, la caiguda d'uns vidres a la zona del garatge on hi ha els penjadors i les lleixes per guardar els equips de bombers. "Cascos, jaquetons i motxilles s'han d'estar a terra i l'accés a tota aquesta zona continua tancada." Una part de les taquilles no hi és, els desaigües s'embussen constantment i la tramuntana ha arrencat teules de l'habitatge i la cuina i el menjador són insuficients i a l'estiu, han de menjar per torns, segons han explicat els bombers.

Tant el caporal Pep Gou com el representant sindical d'UGT José Luís Cantón han exigit una solució immediata per posar fi a aquesta situació precària. Segons els bombers, la solució passaria per la construcció d'un parc de bombers, tot i que tal com han dit: "Fa 12 anys que sentim promeses".

Inicialment, els bombers de Figueres van voler fer la denúncia davant dels mitjans de comunicació amb una visita per les instal·lacions, però la Direcció general de prevenció, extinció d'incendis i salvaments de la Generalitat va denegar l'entrada als periodistes. "Estem parlant d'un parc de bombers i no d'una base militar ultrasecreta. Ens visiten centenars d'alumnes i de professors cada any i organitzem una jornada de portes obertes amb molt d'èxit de públic. Veient el que ha passat, ens preguntem si la Direcció general també prohibirà aquestes activitats. L'actitud incomprensible i injustificable de l'administració ens reafirma en la posició en què després de 10 o 12 anys de marejar la perdiu, no volem sentir més promeses i continuarem denunciant les deficiències del parc i del servei mentre fets palpables no ens demostrin que el problema està en vies de solució."

Foto: Xavi Toral / AE Comunicació