Mossèn Taberner s'acomiadarà de Figueres a final d'estiu després de 14 anys

2017-04-04 13:00

A final d'aquest estiu de 2017 mossèn Josep Taberner finalitzarà la seva etapa a Figueres on porta 14 anys al capdavant de la Parròquia de Sant Pere. Aquest és l'article publicat al Suplement del Full Parroquial de les Parròquies de Figueres i que reproduim íntegrament:

Aquesta setmana, amb el bisbe Francesc, hem acordat que, passat l’estiu, deixi les tasques pastorals a Figueres. De fa uns anys que teníem un “pacte no escrit” que, mentre la mare Júlia fos entre nosaltres, no parlaríem de canvis. 

Ara que fa deu setmanes que la mare ha fet el seu traspàs, ha estat el moment de prendre la decisió de posar data a catorze anys de servei a les sis parròquies de l’Empordà. Ben cert que sols és a Sant Pere que he servit catorze anys. Les altres parròquies han anat venint més escalonades en el temps.
Puc dir que ja ho he anunciat als companys preveres de l’Arxiprestat de l’Alt Empordà Interior en la reunió de dimarts passat; així com als responsables i educadors de Ksameu, de la Fundació Sant Vicenç de Paül. 

Des de 2003, quan vaig arribar, fins al final de l’estiu d’aquest 2017, un any històric a nivell social i polític, hauran passat exactament catorze anys de la meva arribada a Figueres. 

A punt de complir els setanta anys (els faig el mes de setembre), és encertat de rebaixar el ritme, abans que la salut se’n ressenti.
Conscient que encara em queda mig any de feina i de servei a les comunitats i a la ciutat, vull donar ja ara les gràcies a tots, i en especial, als col•laboradors més propers. I, també aprofito des d’ara per demanar perdó a tots els qui hagi ofès. 

Sempre que ha estat l’hora del comiat, i ja és el setè trasllat dins la Diòcesi i un altre al Perú, m’ha fet reflexionar el text que Pau diu com a comiat als preveres de l’església d’Efes (Ac 20,17-38), i en concret: “Ja sabeu com m’he comportat sempre amb vosaltres des del mateix dia que vaig arribar (a Àsia): he servit el Senyor amb tota humilitat (...). No he deixat de dir-vos res que us pogués ser útil: he predicat i ensenyat en públic i per les cases (...) que us convertissiu a Déu i creguessiu en Jesús, nostre Senyor.” 

Encara queden coses a fer, en aquests mesos: acabar el curs 2016-17; celebrar junts la Pasqua i la Pentecosta. I també l’edició d’un nou llibre sobre la parròquia de Sant Pere de Figueres. 

Alguns anys de la meva estada a Figueres (en concret de 2008 a 2017) hi ha coincidit les responsabilitats de co-president del Col•loqui Europeu de Parròquies (CEP); precisament aquesta mateixa setmana estaré a Sant Esteve de Palautordera preparant el Col•loqui que farem el proper mes de juliol (del 9 al 14) a La Salle Bonanova de Barcelona. Serà a Barcelona-2017 quan també posaré punt i final a aquesta responsabilitat europea. 

Fins dintre d’uns mesos no sabré qui serà el meu substitut. Temps hi haurà per anar-ne parlant. Sóc conscient que sóc una baula més en la mil•lenària història de la parròquia de Sant Pere, i de les altres: Sagrada Família, Bon Pastor, Llers, Pont de Molins i Vilatenim. Espero haver-ne sigut digne. 

Quan el bisbe Carles em va enviar a Sant Pere, em va demanar que fes atenció a tots els aspectes socials i culturals de la ciutat; i puc dir que he assistit a moltes conferències i presentacions de llibres, a Atenea o a la Biblioteca. Que he estat des dels inicis a la Junta de la Cate; que entre els compromisos ciutadans he format part molts anys de la Junta de la Fundació Salut Empordà. 

Però del que més satisfet em sento és d’haver pogut presidir la Junta de la Fundació Sant Vicenç de Paül, i amb tot un gran equip haver fet possible el Projecte “Ksameu”, l’Alberg de joventut “Costa Brava” a Llançà; i veure com les institucions ens han encarregat a la Fundació projectes de Garantia Juvenil i d’Invulnerables, amb el suport de la Fundació La Caixa. 

Que la Quaresma que estem vivint ens ajudi a tots a convertir-nos en servidors de l’Evangeli.

I que Déu us beneeixi!

Ben vostre,

Mn. Josep Taberner i Vilar