L'oli novell de l'Empordà es presenta a Figueres el 10 de desembre

2016-12-08 12:00

Aquest dissabte 10 de desembre la DOP Oli de l'Empordà presentarà l'oli novell d'enguany a Figueres. L'acte tindrà lloc a la plaça de l'Escorxador, just davant de Casa Empordà, de 10 a 14 h. del matí. Durant tot el matí es podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP —Empordàlia SCCL, Xavier Maset Isach, Trull Ylla SL, Celler Cooperatiu d'Espolla SCCL i Oli Serraferran (Oli de Ventalló SL)—. A les 10 del matí es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata i posteriorment, a les 12 h., una sessió de cuina en directe a càrrec de l'Escola d'Hostaleria de Figueres.

Una setmana després, el dissabte 17, la DOP Oli de l'Empordà farà la presentació de la nova collita a Girona.

Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l'Empordà, preveu una collita reduïda com el darrer anys, d'uns quatre milions de quilos, que també se situarà per sota de la mitjana habitual. La minva d'aquesta any en la collita és deguda a l'excés de pluja durant la floració, però també l'ha afectat la sequera de l'estiu, retardant-ne la maduració i provocant un oli més verd, és a dir amb millors qualitats organolèptiques. Per aquests motius la producció de més de 600.000 litres d'oli es preveu d'una qualitat excel·lent.

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones 'Argudell', 'Curivell', 'Llei de Cadaqués' i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat 'Argudell', que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).