L'Ajuntament de Figueres obre la convocatòria d'ajuts per a la rehabilitació i restauració de façanes del Centre Històric

2017-03-22 18:00

L'Ajuntament de Figueres ha aprovat en el marc del Pla d'Intervenció Integral del Centre Històric de Figueres la convocatòria d'ajuts per a la rehabilitació i restauració de façanes i la millora de l'accessibilitat dels habitatges.

Els ajuts per a rehabilitació de façanes suposen entre un 30% i un 45% del cost total de les obres, segons la categoria de l'immoble i s'hi destinaran 130.000 €.

Les subvencions per a instal·lacions d'ascensors amb una dotació total de 100.000 € són d'un 40% del cost total de les obres, amb un import màxim de 6.000 € per habitatge; per a plataformes elevadores aptes per a persones, d'un 40%, amb un màxim de 4.000 € per habitatge; per a muntacàrregues no aptes per a persones, d'un 60%, amb un màxim de 2.000 € per habitatge, i per als remuntadors d'escales, d'un 60%, amb un màxim de 2.000 € per habitatge.

El termini per a la presentació de sol·licituds comença avui, 22 de març, i finalitzarà l’ 1 de juny, aquestes subvencions es concedeixen mitjançant el sistema de concurs amb una subvenció per immoble. La petició, la poden fer els propietaris o la comunitat de veïns, i ha d'anar acompanyada d'una memòria que descrigui les problemàtiques a resoldre i els treballs que es pretenen realitzar.

El Pla d'Intervenció Integral del Centre Històric de Figueres forma part de la convocatòria de l'any 2008 de l'anomenada Llei de barris aprovada per la Generalitat, i que tenia com a objectiu desenvolupar àrees urbanes que requerien una atenció especial de l'Administració amb l'objectiu de millorar-les des del punt de vista urbanístic, social, econòmic i mediambiental.

El govern català assumeix el 50% del projecte i els municipis hi han de posar la resta, en el cas de Figueres, l'Ajuntament va demanar la incorporació del centre històric de la ciutat en aquest Pla amb un conjunt d'actuacions que suposaven una inversió total de 9.828.330,19 €.

Un cop aprovat, es va executar una primera fase que ha suposat destinar-hi un total de 3.736.040,44 euros en obres d'urbanització de la plaça de les Patates, carrer Muralla i Rec Arnau, entre d'altres, ajudes per a la rehabilitació d'edificis, soterrament de contenidors i diversos programes socials associats al Pla d'igualtat, atenció a infants, adolescents i famílies, atenció domiciliària a la gent gran, foment de l'activitat esportiva i la participació ciutadana, entre d'altres.

La recuperació del Pla del Centre Històric iniciat l’any 2008, suposarà una inversió de 6.092.289,75 € fins a l'any 2018 amb un conjunt de millores de l'espai públic, que començaran al carrer de la Barceloneta i seguiran als carrers Jonquera, Peralada (Des de l’encreuament del carrer Muralla fins al carrer Tapis) i Ample, i finalment la plaça de l'Escorxador. També es recuperen els programes socials per a joves, infants, i gent gran, les subvencions per a la millora dels edificis, i ajuts per a la reactivació del comerç.

L'alcaldessa, Marta Felip, considera claus per reactivar i donar un nou impuls al centre històric aquestes subvencions per a la rehabilitació i millora dels edificis, juntament amb els ajuts al comerç, i la reurbanització dels carrers Jonquera, Ample, Peralada i Barceloneta.
Felip recorda també la importància de la part social d’aquest Pla amb els programes per a l’atenció domiciliària a la gent gran, l’atenció als joves i infants, i el foment de l’esport i la participació ciutadana.

Per a més informació els interessats poden adreçar-se a l’Oficina del Pla d’Intervenció Integral del Centre Històric (Carreró dels Caputxins s/n), a través del correu electrònic placentrehistoric@figueres.org, o bé trucant al 972 105 196.