L'Ajuntament de Figueres ha adquirit un fons de 1500 postals de la ciutat de principis del segle XX

2014-12-16 15:30

L'Ajuntament de Figueres ha adquirit un fons de 1500 postals antigues de la ciutat, la majoria de les quals són imatges desconegudes o que complementen les col·leccions existents. Les postals, recollides en vuit àlbums i bon estat de  conservació, són originals i principalment daten de principis del s.XX, predominant les anteriors a la Guerra Civil.

Excepte una setantena, que són de pobles de la comarca de l'Alt Empordà, les postals són de Figueres amb una temàtica freqüent dels carrers del centre de la ciutat: la Rambla, la plaça de la Palmera i la de l'Ajuntament, el carrer Monturiol, el passeig Nou i el parc de l'Estació, entre d’altres. També n’hi ha  algunes d'edificis emblemàtics com ara la biblioteca, la presó, l'escorxador, el col·legi La Salle i moltes sèries del Castell de Sant Ferran. D'entre els fotògrafs identificats destaquen L.Roisin, J.Carreras, Marimont, J.Tort, o cases editores com ara Trayter, Montserrat, llibreria Masdevall o La Veu de l'Empordà.

L’adquisició del lot s’ha fet a través d’una subhasta, celebrada aquest 11 de desembre, per un preu de 3.000€, el mateix que s'havia establert com a preu de sortida. La quantitat ha estat assumida amb la partida pressupostària de l'Arxiu Municipal.

Prèviament, l'empresa va informar l'Ajuntament del lot que es subhastaria, raó per la qual el 9 de desembre tres tècnics municipals - Eva Astarloa, arxivera municipal, Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Fages de Climent i Josep Torner, cap del servei de Cultura - van desplaçar-se fins a la casa de subhastes per revisar les postals. Després de comprovar l’important valor del fons i considerar que el preu de sortida era baix - menys de dos euros per postal -, es va aprovar la participació en la subhasta i els tècnics van assistir-hi per tal de poder-ne fer el seguiment i l’adquisició. 

El regidor de Cultura, Josep Mª Godoy, considera que “és una adquisició molt important per a la ciutat, s’han aconseguit imatges inèdites i desconegudes de Figueres, el qual ens ajuda a fer créixer l’arxiu municipal i a conservar la història del nostre municipi”.