L'Ajuntament de Figueres atorgarà a títol pòstum la distinció de Ciutadà d'Honor a Albert Compte

2014-03-04 13:30

L’Ajuntament de Figueres distingirà el recent desaparegut Albert Compte i Freixanet com a Ciutadà d’Honor de la ciutat. D’acord amb la seva llarga trajectòria com a docent a Figueres i la seva feina de recerca i investigació a la comarca, la Comissió del Nomenclàtor, en la sessió d’11 de febrer de 2014, va proposar aquest reconeixement de la ciutat de Figueres, coincidint amb el seu 95è aniversari. La comissió passarà pel ple d’avui dimarts 4 de març de 2014 i el senyor Compte rebrà la distinció a títol pòstum.

Albert Compte i Freixanet, nascut a Castelló d’Empúries el 19 de febrer de 1919, era llicenciat en història, mestre i pèrit mercantil. Entre 1957 i 1987 va ser professor d’història, geografia i art a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, i entre el 1959 i el 1962 en va ser director.

Durant quaranta anys va compaginar la seva feina com a docent amb la recerca en geografia i història. Destaca la seva tesi doctoral sobre la geografia de l’Alt Empordà, presentada el maig de 1963, que continua essent un dels referents principals de la geografia històrica empordanesa. Així mateix, va ser membre de la Societat Catalana de Geografia i va publicar diferents treballs, des de la canalització i les transformacions de la Muga i del Fluvià, fins als tipus de temps de l’Empordà (1970).

Com a historiador va mostrar especial interès a la història local de l’Empordà, treballant temàtiques variades com ara la història urbana dels municipis de Figueres, Castelló d’Empúries o Sant Pere Pescador; l’evolució històrica de Castelló d’Empúries; i la frontera i la seva incidència sobre els municipis empordanesos de la Jonquera i Portbou.

Cal destacar també el seu pas per l’Institut d’Estudis Empordanesos. Entre 1964 i 1992 en va ser vicepresident i gran part dels seus treballs van ser publicats als Annals. A més a més, l’any 2011 l’IEE va instaurar els Premis Juvenils Albert Compte pels treballs de recerca de ciències socials sobre la comarca.

Un dels darrers guardons que va rebre Albert Compte va ser el premi Recercat, el guardó més important que es concedeix a Catalunya a entitats i persones que han distingit per la seva recerca històrica i documental.