La XIII Festa de la Sal de l’Escala teatralitza la mostra d’oficis mariners i recupera l’antic ball del drac

2010-09-06 11:58

La Festa de la Sal fa aquest any, en la seva 13edició, un pas endavant més en la difusió del patrimoni cultural immaterial de l’Escala, centrant més que mai l’atenció en la representació d’oficis mariners i recuperant l’antic ball del drac. La festa, com és tradicional, es fa coincidint amb la diada de l’Onze de Setembre i s’han programat activitats tan per dissabte –jornada principal- com per diumenge.

En aquesta edició s’ha decidit teatralitzar la representació d’oficis, centrant l’atenció dels espectadors d’un en un. Així, durant la presentació de cadascun dels oficis –una vintena- la resta romandrà immòbil, de manera que l’atenció se centri immediatament en aquella activitat de què s’està parlant, com si un focus l’estigués il·luminant. A més, un fotògraf que representa ser Josep Esquirol s’acostarà a l’escena per immortalitzar-la amb la seva antiga càmara.
No en va, la Festa de la Sal vol ser un homenatge als orígens pescadors i saladors de l’Escala, rememorant un dia de la vida quotidiana, fa més de cent anys, a l’antic port. Creada el 1997 per commemorar el III centenari de l’Alfolí de la Sal –l’antic magatzem on arribava la sal per mar procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella, fa tornar l’esganyador, el barriler, el calafat, el nansaire, el palangrer o el cisteller, a la Platja, on hi havia hagut el port. L’actor i doblador Jaume Comas i el director del grup de teatre local, Jordi Piqué, s’encarreguen de la direcció d’aquesta representació.
Aquest any també s’ha volgut posar l’accent en els antics balls locals, convertint la Festa de la Sal en una plataforma per recuperar-los de forma estable. En aquest sentit, aquest any es recuperarà el ball del drac, una antiga dansa de pescadors que es feia a la platja per a propiciar la pesca. El ball el formen un grup de persones agafades per la faixa, amb la particularitat que el capdanser porta una teia de foc a la boca i ha de cremar la cua de pellofa de blat de moro que duu el darrer, que s’apaga en tirar-se el grup a l’aigua.


Es desconeix quan es va ballar per primer cop, però es tracta d’un ball ancestral que més tard va perdurar com a ball de gresca de Carnaval. En aquesta etapa el va documentar l’escriptora Víctor Català a principis del segle XX i Joan Amades remarca que és oriünd de l’Escala. Va desaparèixer durant el franquisme i l’esbart local el va recuperar per poc temps el 1975. En la primera edició de la Festa de la Sal es va ballar, però ara s’afegirà de forma estable a cada edició, de la mateixa manera que també es ballarà la Farandola, un ball de participació que es balla a l’Escala des de temps immemorial per Carnaval. El Grup de Danses la Farandola serà l’encarregat de posar en escena aquests balls i el ball de Nyacres, un altre ball de pescadors que ha estat documentat a diversos municipis.


La festa també inclou visites guiades al Museu de l’Anxova i de la Sal i a la casa de pescadors Can Cinto Xuà, així com excursions a la cova de la Sal amb el vaixell de vela Rafael. A la Platja també es podrà veure la tradicional trobada de barques de vela llatina i l’arribada del vaixell de la Sal, que torna a ser el pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, amb 34 metres d’eslòria i tres pals.
El poema d’aquest any l’ha escrit Núria Esponellà i tancaran la jornada principal de l’Onze de Setembre el Cercabars –cercavila de cançons pels bars i tavernes de la platja amb el Cor Indika-, la VI Cantada Vora Mar –amb cremat i actuacions esponànies-, i el ball de fi de festa –amb Les Granotes de la Bassa-.