La IAEDEN denuncia la tala massiva de tamarius als Aiguamolls de l’Empordà

2017-01-11 17:00

La IAEDEN-Salvem l’Empordà ha denunciat els treballs de “neteja” de recs dins al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà; considera l’actuació de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador molt greu i una nova agressió als Aiguamolls. A més ha criticat la falta de coordinació entre les administracions competents.

Segons la IAEDEN la “neteja” de la xarxa de recs a la platja de Sant Pere Pescador, dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, ha destrossat un important ecosistema natural protegit. L'organització naturalista ha explicat que la tala massiva de tamarius centenaris afecta la zona marítim-terrestre del Parc i la biodiversitat d’un sistema molt fràgil. També afegeix que els treballs s’han efectuat amb maquinària pesant on el pas motoritzat està prohibit i han arrasat tota la vegetació i tamarius. De nou es manifesta la manca de sensibilitat de les administracions, també de la Diputació de Girona que ha subvencionat l’actuació, envers un espai protegit: La falta d’un projecte i de supervisió de les actuacions han acabat en la destrossa total d’un ecosistema especialment adaptat a les condicions de la zona i difícilment recuperable.

Els tamarius centenaris talats a la vora dels recs, arbres adaptats a les condicions meteorològiques i de salinització del litoral, feien de connector ecològic, de refugi i d’espai de cria per a moltes espècies.

La IAEDEN lamenta que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador hagi actuat sense un projecte detallat que, per altra banda, s’hauria haver demanat per part del Parc Natural. 

L’Ajuntament només va informar de la neteja prevista però el Parc no va demanar més informació i, sobretot, no va fer un seguiment i control de les actuacions i tampoc les va aturar a temps. També denunciem que la Diputació de Girona subvencioni actuacions, especialment les que afecten espais protegits, sense demanar detalls. El resultat evidencia la falta de coordinació entre aquestes administracions i la falta de sensibilitat pels nostres ecosistemes naturals. Així, una vegada més s’han gastat diners públics en una actuació que va directament en contra de l’interès públic com és la protecció de la natura.

Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà reclamem que les administracions prenguin consciència del valor i de la importància de la protecció de la natura i de la biodiversitat, més enllà del seu reclam turístic, i que actuïn en conseqüència. A més, ens preguntem si el govern català, qui declara i manté els espais protegits, demanarà responsabilitats per a aquestes actuacions encara que la destrossa irreversible ja s’ha fet.