La Diputació de Girona aprova per unanimitat un pressupost 5 milions més alt que el de l'exercici anterior

2014-11-18 18:00

El pressupost de la Diputació de Girona per al 2015 serà de 113,6 milions d'euros, una xifra que suposa un augment de més 5 milions respecte del 2014. Aquesta quantitat, segons ha assenyalat Joan Giraut, president de la Diputació, es destinarà íntegrament als ajuntaments: “Aquest diners no aniran a millorar els serveis interns de la Diputació, sinó que es destinaran exclusivament a subvencions i ajuts per a inversions a entitats locals, entitats i organismes sense afany de lucre i entitats i organismes que depenen de la Diputació. Són uns pressupostos que donen més diners a qui més ho necessita: els ajuntaments”.

Joan Giraut ha fet aquesta manifestació durant la roda de premsa de presentació del pressupost de l'any que ve, que també ha comptat amb la presència de Miquel Noguer, vicepresident i diputat de Règim Econòmic i Noves Tecnologies. A l'acte també hi ha assistit els dos presidents dels grups de l'oposició, Maria Teresa Ferrés del PSC i Lluís Sais d'ERC. Ferrés i Sais han anunciat que votaran a favor dels pressupostos en el ple extraordinari d'aquesta tarda. Ferrés ha destacat que el PSC hi vota a favor perquè es tracta d'un pressupost que incentiva les polítiques medioambientals, la promoció econòmica i l'acció social i Sais ha destacat que es un pressupost que dóna sentit a la raó de ser de la Diputació: ajudar als ajuntaments i, per tant, als ciutadans. Aquest és el segon any consecutiu d'aquesta legislatura que els pressupostos s'aproven per unanimitat.

Durant la presentació, Giraut ha destacat que amb l'augment del pressupost, que torna al nivell del 2013, s'incrementa la partida de subvencions a municipis i entitats fins a 69,5 milions d'euros. A més, la Diputació destinarà 9,5 milions d'euros a despeses en béns i serveis; 3,3 milions d'euros a inversions i 1,7 al Fons de Contingència. Això fa que la despesa executable de la Diputació sigui de 84 milions d'euros. Pel que fa a la resta del pressupost, 15,1 milions són per a despeses financeres (deute) i 14,4 milions, per a despeses de personal. Miquel Noguer ha remarcat que la Diputació està eixugant el seu deute i que si continua disminuint-lo al mateix ritme, en dos exercicis més el deute de la institució serà inexistent i tots els diners que ara s'hi destinen podran anar a ajudar encara més els ajuntaments.

Una de les particularitats del pressupost és que es porta al ple al mes de novembre, un fet que facilita la tasca de les diferents àrees, que podran disposar abans de les dotacions econòmiques del pressupost.

Compromís amb la Generalitat, acció social i promoció econòmica

En el nou pressupost es mantenen els llaços amb la Generalitat de Catalunya, ja que es continua assumint la despesa de les llars d'infants municipals (5,3 milions d’euros), el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per a despeses de manteniment (2 milions d’euros). A més el PUOSC específic de la Diputació per a obres de manteniment i inversió ascendeix a 3,8 milions d’euros.

El programa “Salut i crisi” de Dipsalut, que el 2014 partia d'una dotació d'1,1 milió d'euros i que s'ha acabat incrementant fins arribar als 2 milions, parteix el 2015 amb un pressupost de 1,3 milions i la possibilitat d'afegir-hi més diners en funció de l'evolució dels paràmetres socials. A més, s'incrementa en 300.000 euros el programa de protecció de la salut per combatre la legionel·la. Durant el nou exercici també es reforçarà el suport als assumptes socials amb el servei teleassistència i amb l'obertura d'una nova línia de subvencions dotada amb 400.000 euros per a projectes d'inversió per a entitats del tercer sector, dels quals 250.000 són per al 2015.

Es manté la dotació d'1 milió d'euros per al Diplab, destinats a projectes vinculats a l'emprenedoria, i, a partir dels gener del 2015 s'obrirà una línia d'ajuts a fons perdut per a empreses de recent creació de base tecnològica o que tinguin un component innovador. També es continuarà potenciant el segell de qualitat Girona Excel·lent, que promou amb l'excel·lència dels productes agroalimentaris de les comarques de Girona.

Foto: Martí Artalejo