L'Ajuntament de Figueres vol millorar l’eficiència energètica de semàfors i enllumenat públic

2013-11-27 15:00

L’Ajuntament de Figueres convocarà un concurs per a la contractació del manteniment i conservació dels semàfors de la ciutat. Aquest comprèn tant la xarxa semafòrica com les pilones mecanitzades. Entre els objectius principals de la proposta destaca la modernització de les instal·lacions i l’estalvi d’energia.

Com a millora es preveu la transformació d’alguns semàfors de lluminàries amb làmpades d’incandescència a tecnologia LED, el qual permetrà progressos tècnics i un 80% d’estalvi energètic. El nou adjudicatari serà qui valorarà i decidirà quantes cruïlles han de fer el canvi. De les trenta cruïlles semafòriques presents a Figueres actualment, cinc ja funcionen amb tecnologia LED – ubicades a la zona de l’Avinguda Vilallonga i Plaça del Gra i a la carretera de Llançà.

Aquest canvi, a més, podria obrir la possibilitat que alguns d’aquests semàfors incorporin tecnologies de comunicacions Smart Cities. Això permetria  que des de la central de comandament es poguessin programar a distància les fases semafòriques en funció de les variacions del trànsit de la ciutat.

El contracte establert serà de tres anys i tres pròrrogues d’un any. El cost serà de 69.000€ més IVA, més 8.500€ anuals de provisió per si es malmet alguna de les instal·lacions. L’adjudicació es farà a la primavera del 2014 i durant el primer any de contracte totes les cruïlles programades es transformaran.

Estalvi energètic
Com explica el regidor de Via Pública, Joaquim Felip, “l’execució de projectes per a l’estalvi energètic a la ciutat és una de les prioritats de l’Ajuntament com ho demostren les diverses actuacions realitzades els últims anys. El darrer any, destacar que hem  implantat mesures per a una major eficiència energètica en l’enllumenat públic i amb el corresponent estalvi econòmic”.

Algunes de les actuacions realitzades són la transformació de 88 punts de llum del Parc Bosc a halogenurs metàl·lics que permetrà una reducció del 50% de l’energia contractada, és a dir, reduir substancialment el cost de la factura en aquesta zona de la ciutat. 

També s’està transformant, progressivament, l’enllumenat públic a tecnologies de millor eficiència energètica. És el cas de catorze carrers de Figueres on gràcies a aquesta intervenció s’ha reduït en un 42% la potencia (estalvi de 17.000 Kw/h any que suposa un estalvi aproximat de 4.000 euros/any).