Jornades per a la prevenció d'incendis en el segon aniversari del foc de l'Empordà

2014-07-16 17:00

L'Àrea de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Alt Empordà organitza les jornades “Eines per a la prevenció d'incendis”, que se celebraran els dies 21 i 22 de juliol propers, coincidint amb el segon aniversari de l'incendi forestal que va afectar la comarca. Una vintena de tècnics i especialistes, que treballen per a administracions i per entitats o empreses privades, participaran en les dues jornades.

La cloenda de les jornades, prevista per a la tarda del 22 de juliol a partir de les 16 h, està dedicada a la potenciació del producte local i de quilòmetre zero, que va ser una de les propostes sorgides en la campanya #FocEmpordà per tal de desenvolupar-la. Precisament aquest sessió començarà amb la presentació del projecte que es promou des de l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal.

A més, durant la sessió intervendran Núria Sala, de La Bresca, per tal de presentar el Grup de consum responsable. A continuació, Jordi Sargatal, ornitòleg i president d'honor de l'associació Slow Food, i Lola Puig, mestra, terapeuta i cuinera del Fort d'Ullastret, parlaran cobre el moviment Slow Food. Finalment intervindran tres productors d'agricultura ecològica, integrada i biodinàmica de la comarca (Anna Bartolomé, Narcís Hospital i Didier Soto). La cloenda la farà el biòleg empordanès Josep Maria Dacosta.

El producte local o de proximitat és aquell que es comercialitza al mateix territori on es produeix, ja sigui la localitat, la comarca o la regió. És pròxim no només per la curta distància entre el productor i el consumidor -amb menor nombre d’intermediaris-, sinó també per la disminució del temps transcorregut des de la recol·lecció fins que arriba al consumidor. Els seus beneficis són amplis i variats, tant per ser respectuós amb el medi ambient i ser sostenible com pel fet que proporciona beneficis econòmics i socials.

Paral·lelament es presentarà, a la sala d'exposicions del Consell Comarcal, la mostra “El producte local, un valor afegit”. Es tracta d'una exposició itinerant, produïda per l'àrea de Medi Ambient del Consell, que promou el producte local de l'Alt Empordà. A través dels seus sis panells es donen a conèixer els avantatges que ofereix el producte local per a l'economia de la comarca, l'entorn i la salut. A més d'aprendre a reconèixer-los, també es poden conèixer petits gestos que pot fer cada consumidor i així aconseguir ser més sostenibles. Aquesta exposició també promociona el nou web de producte local del Consell Comarcal (productelocal.mediambient-altemporda) que ofereix informació actua-litzada sobre aquesta temàtica.

ALTRES SESSIONS

La primera sessió de les jornades se celebrarà el dilluns dia 21 de juliol i se centrarà, al llarg de tot el matí, en aspectes tècnics. En concret, comptarà amb xerrades sobre prevenció d'incendis en l'àmbit de la protecció civil, de les agrupacions de defensa forestal i del bosc. També s'explicaran casos concrets relacionats amb l'ús dels animals, la vegetació i les taxes municipals per fomentar aquesta protecció i les actuacions preventives en les lleres.

La sessió matinal de la segona jornada, que se celebrarà l'endemà, coincidint exactament amb el segon aniversari de l'incendi forestal, servirà per a valorar les altres accions desenvolupades dins la campanya #FocEmpordà i Foc al Cor. Aquests dies també es podrà veure l'exposició “Masies +sostenibles”, a càrrec del grup Leader.