Festes Alternatives i Populars per tercer any al Parc Bosc de Figueres

2017-04-22 20:00

Per tercer any consecutiu, les Festes Alternatives i Populars de Figueres se celebraran a l’espai de la plaça central del Parc Bosc durant les Fires i Festes de la Santa Creu. Aquesta proposta, al marge de la programació oficial de fires, tindrà lloc el dies 30 d’abril i 1 de maig i s’hi desenvoluparan diverses activitats d'oci i festa amb la reivindicació i la transformació social com a eix transversal. 

Les Festes Alternatives i Populars es mantenen fidels al model iniciat el 2015 de crear un espai autogestionat i d'organització participativa i cooperativa entre entitats de la ciutat i la comarca.

Aquesta implicació del teixit associatiu és especialment notable en l'edició d'enguany, que ha agrupat a entitats diverses amb l'objectiu de crear un relat alternatiu de la festa major. Hi han participat, organitzant els actes o col·laborant en la programació 13 entitats: Som Joves, Front Unió, La Figa, SEPC, El Bar de La Cate, Co.bas, Ustec, T66, Les Garotes, Sopa de Pedres, Vailets de l'Empordà, La Fissura i el Centre Excursionista Empordanès.

Programació

El diumenge 30 d’abril a les 4 de la tarda es donaran per iniciades les activitats amb el “Play a les Alternatives”, en què s’obrirà la barra on poder fer un cafè o un digestiu acompanyats de música. Tot seguit, a les 5, els Vailets de l’Empordà oferiràn un taller familiar de castells, on petits i grans podràn aprendre a construïr-los. A dos quarts de sis, el col·lectiu feminista i anticapitalista Les Garotes oferirà una xerrada-taller sobre economia feminista. En acabar, una hora després, es presentarà la campanya T66 de suport a les represaliades per la campanya No a la MAT. 

A les 8 del vespre, i com a novetat respecte als darrers anys, les Festes Alternatives i Populars començaran els concerts amb un Pregó Alternatiu, que enguany el farà en Pau Subirós, periodista del portal de periodisme crític La Fissura i guanyador d’un premi Carles Rahola. Seguidament, Dj Mitjà començarà a amenitzar la nit musical amb un recital eclèctic de jazz, funk, afro, garatge i soul. A les 9, els emporanesos Koalanú tocaràn les seves cançons de mescla de reggae, rock i pop. A les 10 de la nit, el rock de Pelut. I a les 11, la Dj Xac oferirà el seu repertori de música gamberra i divertida per acabar la festa.

Una de les particularitats de la Festes Populars i Alternatives és la coordinació conjunta amb els sindicats de base que organitzen la manifestació unitària de l'1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors. La celebració de la jornada de lluita s'inciarà amb la manifestació a les 12 del migdia a la placeta de la Rambla. Enguany la manifestació recorrerà els principals emplaçaments històrics de la lluita obrera de la ciutat i finalitzarà a l'espai de les Festes Alternatives del Parc Bosc. A dos quarts de dues hi haurà el concert d'Ilych, raper local amb un repertori de cançons nítidament reivindicatiu i en català. A les dues, Sopa de Pedres, una entitat que treballa a la comarca per a la sobirania alimentària, contra el malbaratament d'aliments i a favor del consum responsable de proximitat prepararà un dinar popular de reaprofitament. Després de dinar, els sindicats han organitzat una taula rodona d'experiències de base on explicaran les seves lluites i reptes actuals. La festa clourà amb un concert, a càrrec de la banda empordanesa Cave Cattus.